back to top

BiH: U školama manje 3952 osnovnoškolca za godinu dana

U Bosni i Hercegovini, učionice i škole svake godine postaju sve praznije.

Broj učenika u osnovnim školama se smanjuje, škole koje su nekad bile punačke sada zatvaraju svoja vrata, piše Večernji list BiH.

Nedostatak učenika

Prema podacima Agencije za statistiku, u školskoj 2023./2024. godini, u 1714 osnovnih škola u BiH, upisano je 256.385 učenika, što je za 3952 učenika manje u odnosu na prethodnu školsku godinu, što čini pad od 1,5 posto. Udio učenica u ukupnom broju učenika iznosi 48,6 posto. Također, u istoj školskoj godini, upisano je 27.899 učenika u prve razrede osnovnih škola, što je smanjenje od 1,3 posto u odnosu na prošlu godinu. Federacija BiH je samo u posljednjih pet godina izgubila 12.922 učenika u osnovnim školama.

Ovi podaci alarmiraju vlasti da je vrijeme da se poduzmu mjere kako bi se zaustavio demografski slom koji prijeti zemlji, kako su upozorili demografi, institucije i organizacije, kako domaće tako i strane.

Vlada Federacije BiH je pokrenula proceduru izrade strategije demografskog razvoja i oporavka Federacije Bosne i Hercegovine kako bi se definirali strateški ciljevi, prioriteti i mjere za suzbijanje negativnih demografskih trendova.

Demografski rast

“Kontinuirano iseljavanje radno sposobnog stanovništva rezultat je nekoliko čimbenika, uključujući nezaposlenost, ekonomsku i političku nestabilnost, korupciju i opću apatiju. Usporedno s tim, kontinuitet prirodnog prirasta bilježi pad, što upućuje na smanjenje stanovništva u FBiH”, istaknuli su iz Ministarstva rada i socijalne politike FBiH.

Mjere i smjernice predložene u nacrtu strategije demografskog razvoja i oporavka imaju za cilj definiranje konkretnih akcija za suočavanje s ovim izazovima.

Ministar rada i socijalne politike Adnan Delić ističe da predložene smjernice uključuju unaprjeđenje mjera podrške roditeljstvu i stvaranje boljih uvjeta za zadržavanje radne snage.

“Ne postoje brze ili jednostavne mjere koje bi odmah dovele do povećanja nataliteta ili zaustavljanja iseljavanja. Cilj je usporiti negativne demografske trendove u FBiH kako bismo spriječili nestanak nacije”, zaključio je Delić.

Strateški pravci podrazumijevaju unaprjeđenje mjera podrške roditeljstvu i unaprjeđenje uvjeta za zadržavanje radne snage u Federaciji BiH.

Objavljeno na portalu Tomislav City: U godini dana u školama 3952 osnovnoškolca manje.

Izvor: ( tomislavcity.com / Treci.ba )

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima