back to top

Delati: Nestajanje radno sposobnog stanovništva, postajemo zemlja staraca

Vlada Federacije BiH nedavno je proslavila godinu dana rada. Da li ima razloga za slavlje, kakvi su rezultati ministarstva na čijem je čelu, kada će biti na snazi izmjene Zakona o radu, potom Zakon o socijalnim uslugama, Obiteljski fond i brojne druge najavljene novosti – za N1 je komentirao Adnan Delić, federalni ministar za rad i socijalnu politiku.

“Studenti će moći biti privremeno zaposleni osam dana od Doma naroda, i osam dana od objavljivanja u Službenim novinama. Zakon bi već trebao u sljedećem tjednu biti u primjeni”, rekao je Delić.

Reformski zakon

Kada je u pitanju Zakon o socijalnim uslugama, ističe Delić, mijenja se sve.

“To je jedan od najvažnijih zakona socijalne politike. To je jedan reformski zakon. Ima za cilj da prepozna pružanje socijalnih usluga na razini FBiH i one koje nisu prepoznate županijskim ili federalnim propisima. A radi se o pružateljima usluga iz oblasti socijalne zaštite prema najranjivijim kategorijama našeg društva. Prije svega mislim na djecu u raznim rizicima, osobama sa invaliditetom, djecu koja su pretrpjela razne oblike nasilja, o starijim i iznemoglim osobama. Ovaj zakon bi trebao urediti i prava pružatelja usluga, ali ono što je najvažnije da učini pristupačnije usluge najranjivijim kategorijama društva”, rekao je Delić, dodajući da će usluga biti dostupnija samim korisnicima, a moći ćemo pratiti i sredstva koja smo uložili.

Demografska strategija

Spomenuo je i da postoje kašnjenja kada je dječji doplatak u pitanju.

“Uveli smo u pravo da sva djeca oboljela od malignih bolesti na novu FBiH bez prihodovnog cenzusa imat će pravo da primaju dječji dodatak”, rekao je.

Govoreći o naknadama za porodilje, rekao je da se godišnje se na razini FBiH rodi oko 16.000 djece, te da je usvojen proračun, a planiran je 16 milijuna za 16.000 novorođene djece, što znači da će jedan dio ostati viška.

Demografska strategija je prvi i jedini akt na razini FBiH koja tretira demografiju, a činjenica je da su poražavajući podaci.

“Posebno je zabrinjavajuće radno sposobno stanovništvo. Imamo podijeljena društva u tri kategorije. Ona od 0-14, taj broj drastično opada. Od 15 do 64, to je radno sposobno stanovništvo na razini BiH, to stanovništvo nestaje i gubimo ga. I imamo rapidan rast od 65+. Postajemo zemlja staraca”, zaključio je Delić.

Post Delić: Radno sposobno stanovništvo nam nestaje, postajemo zemlja staraca je prvi puta viđen na Grude Online.

Izvor: ( www.grude-online.info / Treci.ba )

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima