back to top

Dvije edukacije za jačanje kapaciteta lokalnih medija i novinara/ki održane u Livnu.

Kada je Centar za građansku suradnju u saradnji s lokalnim medijima s područja 12 općina/gradova iz HBŽ/K10 i ŽZH/K8 te Stoca i Čapljine proveo istraživanje, fokus je bio na jačanju kapaciteta lokalnih medija i novinara/ki.

Menadžmenti medija su naglasili potrebu za većim resursima, kapacitetima i više izvora finansiranja kako bi se osigurala veća neovisnost i bolje funkcionisanje, uz istovremeno ojačavanje edukacija za novinare/ke.

Prva obuka o istraživačkom novinarstvu za medije i novinare/ke održana je s predavačem Amarildom Gutićem, novinarom online magazina Žurnal koji ima bogato iskustvo rada u medijima i višestruke nagrade za doprinos novinarstvu na tim područjima.

Ova obuka stavila je akcenat na istraživačke teme, prepoznavanje potreba i problema zajednice, istraživanje na terenu, prikupljanje relevantnih podataka, obradu informacija i prezentaciju rezultata javnosti.

Predavač je kroz interaktivnu radionicu i primjere istraživačkih priča prenio učesnicima edukacije proces kreiranja istraživačke priče i trikove za prikupljanje informacija i dokaza. Učesnici/e su se diskutovali i dijelili svoja iskustva.

Na drugoj radionici, Mirela Porobić i Tatjana Udovičić iz Centra za razvoj medija i analize su održale obuku o pisanju projekata za medije i kroz teoretski i praktični dio radionice pružile informacije o apliciranju na javne pozive za medije.

Obuke su dio projekta „Promoviranje participacije građana u lokalnoj upravi“ koji sprovodi Centar za građansku suradnju uz podršku Nacionalne zaklade za demokraciju (NED).

Izvor: ( livnovine.com / Treci.ba )

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima