back to top

Energetski summit u Neumu počinje danas: Predstavljen Pojmovnik energetskog sektora

Uoči Energetskog summita 2024 u Neumu je u srijedu predstavljena jedinstvena publikacija koju je priredila Radna grupa za odnose s javnošću projekta Vlade Sjedinjenih Američkih Država, USAID Projekat asistencije energetskom sektoru (USAID EPA). Publikacija pod nazivom “Energija za sve – putokaz za ključne pojmove i institucije u energetskom sektoru” ima za cilj pružiti pojašnjenja ključnih termina iz sektora energije.

Na prezentaciji Pojmovnika, jedan od sudionika je federalni ministar energije, rudarstva i industrije Vedran Lakić istaknuo kako je ova publikacija koristan materijal za istraživanje novinarima, ekspertima i donositeljima odluka te da je znak posvećenosti transparentnosti, edukaciji i saradnji u energetskom sektoru.

Pojmovnik nudi detaljna objašnjenja termina iz energetskog sektora, kako univerzalnih tako i specifičnih za Bosnu i Hercegovinu, te obuhvata informacije o cijenama, računima za energiju, institucijama i organizacijama, zakonskim rješenjima i mnogim drugim aspektima sektora.

Radna grupa za odnose s javnošću naglasila je važnost razumljivosti i zanimljivosti ovog dokumenta za širi krug čitatelja te uvjerenje da će doprinijeti boljem razumijevanju energetske tranzicije i obaveza koje proizlaze iz nje.

Pojmovnik će uskoro biti dostupan na web stranici USAID EPA projekta i stranicama relevantnih institucija, a Energetski samit u Neumu 2024. okupit će ključne domaće i međunarodne aktere iz energetskog sektora.

Organizatori ovog događaja su Vlada Sjedinjenih Američkih Država putem USAID Projekta asistencije energetskom sektoru (USAID EPA), Delegacija Europske unije u Bosni i Hercegovini, Ured specijalnog predstavnika Europske unije u BiH, Savezna vlada Njemačke preko Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ), Ambasada Republike Češke u BiH, Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) u Bosni i Hercegovini i Britansko veleposlanstvo Sarajevo.

Summit će se održati od 24. do 26. travnja 2024. godine u Neumu.

Objava Predstavljen Pojmovnik energetskog sektora: Energetski summit u Neumu počinje danas najprije se pojavila na Neum.online.

Izvor: ( neum.online / Treci.ba )

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima