back to top

FOTO: Održana predavanja o cijepljenju protiv HPV-a u osnovnim školama na području općine Tomislavgrad

Povodom Europskog tjedna imunizacije koji se svake godine obilježava od 23. travnja do 29. travnja, Dom zdravlja Tomislavgrad organizira predavanje o cijepljenju protiv humanog papiloma virusa (HPV).

Predavanja su namijenjena roditeljima učenika osnovnih škola s područja općine Tomislavgrad, a održat će ih Prim. Vesna Brnas, specijalist pedijatrije i Antonija Ćosić, diplomirana medicinska sestra.

Danas su predavanja održana u Osnovnoj školi Ivana Mažuranića u Tomislavgradu i nastavit će se u drugim osnovnim školama na području općine Tomislavgrad tijekom cijelog tjedna.

Humani papiloma virus (HPV) je jedan od najrasprostranjenijih virusa u svijetu. Postoji oko 150 tipova HPV-a, od kojih oko 40 tipova uzrokuje infekcije genitalnog područja.

Neki tipovi su niskorizični (uzrokuju genitalne bradavice), dok su neki visokorizični (mogu uzrokovati zloćudne promjene na stanicama i karcinome). Cijepljenje protiv HPV-a preporučeno je kako bi se smanjio rizik od infekcije i njenih posljedica, uključujući određene vrste karcinoma.

Cijepljenje protiv humanog papiloma virusa (HPV) je besplatno i dostupno djevojčicama 8. razreda osnovne škole u Federaciji Bosne i Hercegovine u školskoj godini 2023/2024.

V.d. ravnateljica Ivanka Živković, dr. med., poziva roditelje da prisustvuju predavanjima kako bi podigli svijest o važnosti cijepljenja protiv HPV-a te mogućnostima zaštite svoje djece od ovog virusa prije nego što dođu u kontakt s njim, priopćeno je iz Doma zdravlja Tomislavgrad.

www.tomislavnews.com

Izvor: ( www.tomislavnews.com / Treci.ba )

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima