back to top

FOTO: Vatrogasci u Mostaru učili i razmjenjivali iskustva

Obuka vatrogasnih postrojbi o Upravljanju izvanrednim situacijama i požarima na otvorenom prostoru održana je u Mostaru od 22. do 25. travnja.

Sudjelovalo je oko 30 pripadnika profesionalnih i dobrovoljnih vatrogasnih postrojbi s područja HNŽ, ŽZH, HBŽ, Grada Trebinja i Foče iz RS i Grada Splita (RH) te predstavnici Ministarstva sigurnosti BiH, FUCZ, Uprave za civilnu zaštitu i vatrogastvo HNŽ i Službe civilne zaštite iz Trebinja.

Simulacije požara na otvorenom

Prva dva dana obuke prošla su u upoznavanju i razmjeni iskustava sudionika obuke sa Zapovjednim sustavom za upravljanje izvanrednim situacijama (Incident Command System – ICS) u SAD, odnosno upravljanjem izvanrednim situacijama u BiH, preprekama i mogućnostima za unaprjeđenje.

Cilj obuke bio je prijenos iskustava i umrežavanje pojedinaca koji su zaduženi za upravljanje šumskim požarima.

Interaktivni dio treninga obuhvatio je 3D simulacije požara na otvorenom.

Simulacije se rade na “pješčanim stolovima” na kojima su postavljene moguće situacije i tijekom kojih sudionici vježbaju primjenu raznih metoda i koordinaciju vatrogasnih postrojbi i službi na različitim nivoima vlasti.

Ove vježbe su veoma značajne, jer na “živim” primjerima razrađuju upotrebu zapovjednog sustava, odnosno liniju zapovjedi u izvanrednim situacijama i daju mogućnost sudionike da mijenjaju uloge te sagledaju situaciju iz različitih kutova.

Požari ne poznaju granice 

Služba za šume SAD je počela angažman u BiH organizacijom slične obuke u Mostaru 2019. godine, a nakon toga u Sarajevu (2022) i Banja Luci (2023).

Suradnja s institucijama širom BiH će se nastaviti, s fokusom na poticanje međuentitetske i međuinstitucionalne suradnje, kao i prekogranične suradnje s državama u regiji.

S obzirom da požari ne poznaju nacionalne granice koordinacija i komunikacija su ključni aspekti uspješne protupožarne aktivnosti, kao i uključivanje što šireg spektra organizacija koje mogu doprinijeti prevenciji, odnosno gašenju požara.

Šumski požari, odnosno požari otvorenog prostora, sve su češća pojava kako širom svijeta, tako i u našem okruženju.

Tople zime, uzrokovane sve jačim utjecajem klimatskih promjena, utječu na otpornost šuma da se prilagode sušama, vremenskim nepogodama, kao i naletima raznih biljnih bolesti.

Požari izazivaju najveće štete na šumskim područjima, čak veće i od nelegalne sječe, raznih oboljenja drveća i drugih uzroka.

Prema statistikama uzročnik šumskih požara je u više od 95% situacija – čovjek!

FOTO: Vatrogasci u Mostaru učili i razmjenjivali iskustva

FOTO: Vatrogasci u Mostaru učili i razmjenjivali iskustva

Post FOTO: Vatrogasci u Mostaru učili i razmjenjivali iskustva je prvi puta viđen na Grude Online.

Izvor: ( www.grude-online.info / Treci.ba )

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima