back to top

FOTOGRAFIJA: Svečano misno slavlje na starom katoličkom misištu na Bristovici

Na prvu nedjelju u mjesecu lipnju, vjernici su se okupili na staroj ledini ispod brda Malič, na tromeđi Tihaljine, Ružića i Drinovaca, kako bi se prisjetili onih koji su s ljubavlju i hrabrošću svjedočili svoju vjeru, često dajući i svoje živote.

Ovo okupljanje, obilježeno svečanim misnim slavljem, podsjeća na teška vremena turske vladavine kada su naši preci hrabro održavali svoju vjeru na ovom mjestu, nazvanom Bristovica.

Svečano misno slavlje, održano 2. lipnja, privuklo je veliki broj vjernika. Sv. Misu predvodio je fra Tomislav Jelić uz koncelebraciju fra Josipa Mioča i fra Andrije Nikića. Župni zbor iz Ružića svojim pjevanjem dodatno je uveličao ovo slavlje.

Dok su naši preci morali skrivati svoju vjeru od neprijatelja i riskirati svoje živote kako bi slavili Boga, današnji vjernici uživaju u slobodi i miru te mogu otvoreno ispovijedati svoju vjeru.

Ovo godišnje svečano misno slavlje u Bristovici podsjeća nas na važnost tradicije, vjere i zajedništva. Kroz molitvu i okupljanje, vjernici ovdje održavaju živom uspomenu na svoje pretke i nastavljaju njihovu tradiciju svjedočenja vjere u suvremenom svijetu.

U ljeto 1971. godine potajno je uznesen oltarski spomenik, a na njemu je trajno upisano:

NA OVOM TLU U DOBA TURSKE VLADAVINE SKUPLJALI SU SE NAŠI PRADJEDOVI I SA SVOJIM SVEĆENICIMA – FRANJEVCIMA PRIKAZIVALI BOGU SVETU MISNU ŽRTVU. OVDJE JE BILO SREDIŠTE DUHOVNOG ŽIVOTA, VRELO DUHOVNE OKREPE I KLIJALIŠTE RODOLJUBLJA. U ZNAK ZAHVALNOSTI SVIMA ONIMA; KOJI SU U OVOM KRŠU SAČUVALI KATOLIČKU VJERU I HRVATSKO IME ZAHVALNO POTOMSTVO PODIŽE OVAJ SPOMENIK
BRISTOVICA, 20. LIPNJA 1971.

FOTOGRAFIJA: Svečano misno slavlje na starom katoličkom misištu na Bristovici FOTOGRAFIJA: Svečano misno slavlje na starom katoličkom misištu na Bristovici FOTOGRAFIJA: Svečano misno slavlje na starom katoličkom misištu na Bristovici FOTOGRAFIJA: Svečano misno slavlje na starom katoličkom misištu na Bristovici FOTOGRAFIJA: Svečano misno slavlje na starom katoličkom misištu na Bristovici FOTOGRAFIJA: Svečano misno slavlje na starom katoličkom misištu na Bristovici FOTOGRAFIJA: Svečano misno slavlje na starom katoličkom misištu na Bristovici FOTOGRAFIJA: Svečano misno slavlje na starom katoličkom misištu na Bristovici FOTOGRAFIJA: Svečano misno slavlje na starom katoličkom misištu na Bristovici FOTOGRAFIJA: Svečano misno slavlje na starom katoličkom misištu na Bristovici FOTOGRAFIJA: Svečano misno slavlje na starom katoličkom misištu na Bristovici FOTOGRAFIJA: Svečano misno slavlje na starom katoličkom misištu na Bristovici FOTOGRAFIJA: Svečano misno slavlje na starom katoličkom misištu na Bristovici FOTOGRAFIJA: Svečano misno slavlje na starom katoličkom misištu na Bristovici FOTOGRAFIJA: Svečano misno slavlje na starom katoličkom misištu na Bristovici FOTOGRAFIJA: Svečano misno slavlje na starom katoličkom misištu na Bristovici FOTOGRAFIJA: Svečano misno slavlje na starom katoličkom misištu na Bristovici FOTOGRAFIJA: Svečano misno slavlje na starom katoličkom misištu na Bristovici FOTOGRAFIJA: Svečano misno slavlje na starom katoličkom misištu na Bristovici FOTOGRAFIJA: Svečano misno slavlje na starom katoličkom misištu na Bristovici FOTOGRAFIJA: Svečano misno slavlje na starom katoličkom misištu na Bristovici FOTOGRAFIJA: Svečano misno slavlje na starom katoličkom misištu na Bristovici FOTOGRAFIJA: Svečano misno slavlje na starom katoličkom misištu na Bristovici FOTOGRAFIJA: Svečano misno slavlje na starom katoličkom misištu na Bristovici FOTOGRAFIJA: Svečano misno slavlje na starom katoličkom misištu na Bristovici FOTOGRAFIJA: Svečano misno slavlje na starom katoličkom misištu na Bristovici FOTOGRAFIJA: Svečano misno slavlje na starom katoličkom misištu na Bristovici FOTOGRAFIJA: Svečano misno slavlje na starom katoličkom misištu na Bristovici FOTOGRAFIJA: Svečano misno slavlje na starom katoličkom misištu na Bristovici

grude-online.info

Post FOTO: Svečano misno slavlje na starom katoličkom misištu na Bristovici je prvi puta viđen na Grude Online.

Izvor: ( www.grude-online.info / Treci.ba )

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima