back to top

IVOVIK / Kinezi će izvoziti energiju iz Livna bez plaćanja mrežarine

Električna energija proizvedena u vjetroparku Ivovik bit će prodavana na stranom tržištu umjesto da je koristi domaći potrošači. Kineski investitori će ostvariti značajnu dobit na račun građana Bosne i Hercegovine.

Stanovništvu Bosne i Hercegovine će od proizvodnje zelene energije iz 20 vjetroturbina ostati samo mali dio koncesijske naknade, dok će većinom nastaviti koristiti električnu energiju dobivenu iz uglja.

Vjetroelektrana Ivovik postaje najveći projekt obnovljivih izvora energije u zemlji s godišnjom proizvodnjom od 259 GWh električne energije.

Unatoč deklarativnim tvrdnjama, električna energija proizvedena u vjetroelektrani Ivovik bit će prodavana na stranom tržištu i neće doprinijeti povećanju udjela obnovljivih izvora energije u domaćoj potrošnji.

Kineski investitori će godišnje zarađivati oko 16 milijuna eura od bosanskohercegovačkog vjetropotencijala, dok će lokalne zajednice poput Livna i Tomislavgrada dobivati tek mali udio u tom profitu.

Projekt vjetroelektrane Ivovik je obilježen sumnjivim procesima u vezi s vlasništvom, koncesijama i drugim dozvolama, što postavlja pitanje stvarnih namjera investitora prema građanima i prirodi.

Umjesto da doprinosi energetskoj sigurnosti, privatni vjetropark na Ivoviku će donositi veliku dobit investitorima, dok lokalno stanovništvo neće imati značajne koristi od ovog projekta.

Hercegovina-info

Izvor: ( relax-portal.info / Treci.ba )

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima