back to top

Kakvu korist će imati umirovljenici od formiranja Vijeća umirovljenika?

Većina zemalja okruženja i Europske unije poznaje određene oblike institucionalnog sudjelovanja u donošenju odluka koje se odnose na osobe treće životne dobi.

Vlada Federacije BiH je donijela zaključak o prihvaćanju informacije Federalnog ministarstva rada i socijalne politike o potrebi formiranja vijeća umirovljenika Federacije BiH, prema izvještaju Večernjeg lista BiH.

Federalno ministarstvo rada i socijalne politike je zaduženo da u roku od tri mjeseca uskladi tekst sporazuma o osnivanju vijeća umirovljenika u FBiH s predstavnicima Saveza udruga umirovljenika u FBiH Sarajevo i Saveza županijskih udruga umirovljenika u FBiH Mostar i dostavi ga federalnoj Vladi na razmatranje.

Ministarstvo ističe da bi se formiranjem vijeća umirovljenika FBiH mogla utvrditi načela djelovanja, sastav, način odlučivanja, djelokrug rada i nadležnosti u socijalnom dijalogu.

Vijeće bi imalo savjetodavni karakter i bilo nadležno za praćenje i ocjenjivanje utjecaja socijalne politike na razvoj i stabilnost mirovinskog sustava, kao i za predlaganje izmjena propisa i mjera za ostvarivanje i unaprjeđenje prava umirovljenika.

Vijeće umirovljenika je poznato kao oblik institucionalnog sudjelovanja umirovljenika u donošenju odluka, što se temelji na odredbama Povelje EU-a o temeljnim pravima.

Ivan Kožul, predsjednik Saveza županijskih udruga umirovljenika u FBiH, ističe važnost formiranja vijeća umirovljenika radi unaprjeđenja njihovog položaja i pregovaračke pozicije.

Umirovljenici u FBiH zahtijevaju jednokratnu novčanu pomoć i izmjene zakona o mirovinskom osiguranju kako bi im se omogućilo veće usklađivanje mirovina u skladu s rastom prosječne plaće u Federaciji BiH.

Kožul naglašava potrebu izmjene zakona kako bi se spriječilo nazadovanje umirovljenika i omogućilo njihovu aktivnu ulogu u donošenju odluka.

Formiranje vijeća umirovljenika FBiH ojačalo bi pregovaračku poziciju umirovljenika i unaprijedilo njihovu socijalnu zaštitu, navodi Kožul.

 

Objava Što će umirovljenicima donijeti formiranje Vijeća umirovljenika? pojavila se prvi puta na Tomislav City.

Izvor: ( tomislavcity.com / Treci.ba )

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima