Strateškim i sinergijskim djelovanjem napraviti iskorake u razvoju

SUM I OPĆINA LJUBUŠKI
Strateškim i sinergijskim djelovanjem napraviti iskorake u razvoju

Izaslanstvo Općine Ljubuški boravilo je u radnoj posjeti Sveučilištu u Mostaru te su tom prigodom održali nekoliko važnih sastanaka s ciljem jačanja dvosmjerne komunikacije, formaliziranja odnosa kako bi u konačnici sinergijski napravili iskorake.

Izaslanstvo Općine Ljubuški činili su načelnik Nevenko Barbarić, ministar financija u Vladi Zapadnohercegovačke županije Toni Kraljević, gvardijan Franjevačkog samostana na Humcu fra Dario Dodig te Vedran Markotić, direktor javnog poduzeća Parkovi Ljubuški.

Uprava Sveučilišta u Mostaru na čelu s rektorom prof. dr. Zoranom Tomićem upoznala je načelnika i suradnike s trenutnim procesima na Sveučilištu, od integracije, strategije do akcijskog plana provedbe Strategije za tekuću godinu, a posebno je naglašena društvena integracija u čemu veliku ulogu imaju lokalne zajednice. Načelnik Barbarić se složio kako je za uspjeh i iskorak potrebno plansko, strateško upravljanje, ali i praćenje postignutoga te pozvao akademsku zajednicu na suradnju s Općinom poglavito u strateškom planiranju. Osim toga, Sveučilište svojim kapacitetima može održavati različite edukacije, stručna predavanja te zajednički ulaziti u projekte.

Budući da su primarne grane razvoja Općine Ljubuški poljoprivreda i turizam koji uključuje i infrastrukturu posjetili su Agronomski i prehrambeno-tehnološki te Građevinski fakultet. Dekan Agronomskog i prehrambeno-tehnološkog fakulteta prof. dr. Ivan Ostojić zajedno sa suradnicima je istaknuo kako surađuju s Ministarstvom gospodarstva ZHŽ u izradi Strategije ruralnog razvoja te da je u poljoprivredi prvo potrebno ispitivanje kvalitete i sastava tla kako bi se mogle odrediti sorte i kulture koje bi se uzgajale, a područje općine Ljubuški ima razvojni potencijal.

S upravom Građevinskoga fakulteta na čelu s dekanicom  prof. dr. Majom Prskalo dogovorena je suradnja na infrastrukturnim projektima koji su potrebni općini Ljubuški te je već za idući tjedan dogovoren sastanak tima projektanata Građevinskog fakulteta s predstavnicima Općine kako bi se konkretizirale potrebe i mogućnosti suradnje.

Načelnik Barbarić je istaknuo kako im je potrebna pomoć i u brendiranju prirodnih ljepota s turističkim potencijalom, ali i očuvanja i promocije kulturne baštine budući da se na području općine Ljubuški nalaze arheološki lokaliteti kao i najstariji muzej u Bosni i Hercegovini, onaj u franjevačkom samostanu svetog Ante Padovanskog na Humcu.

Općina Ljubuški je prva općina koja je posjetila Sveučilište u Mostaru i na taj način otišli korak naprijed u uspostavljanju suradnje. Radnom posjetom otvorene su brojne mogućnosti suradnje i temelji za iskorake u razvoju kako Općine Ljubuški, tako i Sveučilišta što će rezultirati i potpisivanjem sporazuma sa Sveučilištem i strateškim fakultetima za Općinu Ljubuški.

Uredništvo zadržava pravo cenzure u slučaju govora mržnje ili nepristojnog i neprikladnog govora.

Anketa

Koji medij najčešće pratite?

Mišljenje

doc. dr. sc. Marko Odak, prodekan za nastavu Filozofskog fakulteta
Studentski radio Live streaming
KLIKNI I
SLUŠAJ
Konekcija nije uspostavljena
Studentska
televizija
(youtube
channel)
Studentski
prilog
večernjeg
lista