Igrom slučaja iskopano pravo bogatstvo na lokalitetu Polje

stećci u Kreševu
Igrom slučaja iskopano pravo bogatstvo na lokalitetu Polje

U starom kraljevskom srednjobosanskom gradiću Kreševu otkrivena je nekropola sa stećcima na lokalitetu Polje. Otkriće ovog kako stručnjaci tvrde „izgubljenog blaga“ bilo je sasvim slučajno, pri početku gradnje policijske stanice na navedenom lokalitetu.

Budući da su Zavod za zaštitu spomenika Federacije BiH i Zavičajni muzej u Travniku skrenuli pozornost na prisutnost stećaka u okolnom području, započela su arheološka istraživanja u rujnu 2019. godine, što je dovelo do navedenog otkrića te odgodilo gradnju policijske stanice samo na kraći vremenski period. Smatralo se da je nekropola sasvim uništena tijekom procesa niveliranja i pretvaranja u oranicu, nasuta riječnim oblutcima, a njena površina prekrivena slojem humusa još u 19. stoljeću. Ipak, otkriveno je ukupno 30-ak stećaka različitih veličina, najviše sanduka te potencijalno jedan sljemenjak.

Voditelj Instituta za arheologiju pri Filozofskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu profesor Adnan Kaljanac izrazio je svoju zabrinutost za sudbinu stećaka.

“Volio bih da nekropola ostane tu, kao park u blizini policijske stanice. To je onako simoblično, ali i jedino što mi danas možemo uraditi, s obzirom na to da je, trenutno, situacija takva da bi na svakom arheološkom lokalitetu trebalo postaviti policajca da ga čuva”, istaknuo je profesor Kaljanac.

Načelnik općine, profesor povijesti Renato Pejak objasnio je kako će se na spomenutom lokalitetu ipak provesti izgradnja policijske stanice, jer nekropola stećaka nije nacionalni spomenik  prema mišljenju Zavoda za zaštitu spomenika SBŽ, koji je odgovoran za povijesno otkriće. Stoga je spomenuti Zavod dao suglasnost Vladi SBŽ zastupanu po ministru MUP-a gosp. Feliksu Vidoviću za izgradnju zgrade policijske uprave.

“Kao povjesničar i sam sam imao informacije da je nekada tu postojao lokalitet sa stećcima koji se spominje u usmenoj predaji naših starijih žitelja. Tek nakon suglasnosti koju je MUP dobio od Zavoda za zaštitu spomenika SBŽ-a općinska služba za imovinsko-pravne poslove i katastar nekretnina na temelju zahtjeva i uredne projektne dokumentacije je izdala potrebitu urbanističku i građevinsku dozvolu. Na temelju toga investitor je uveo izvođača radova u posao”, rekao je načelnik Pejak.

Mišljenje o temi izrazila je i mještanka  Zdenka Miletić, budući da joj se dom nalazi svega nekoliko metara od navedenog lokaliteta, smatra kako se ne bi trebala graditi policijska stanica, jer je to ipak groblje. “Vidim da su otkopali temelje za gradnju, iako smatram da je to možda neprikladno, jer se radi o ostatcima tijela, kostiju”, rekla je Miletić.

Kao što se iz navedenog da zaključiti, ovakvo otkriće nije zaustavilo granju policijske uprave, a kakva je točno sudbina stećaka još nije poznato.

Ruža Čalaga

Uredništvo zadržava pravo cenzure u slučaju govora mržnje ili nepristojnog i neprikladnog govora.

Anketa

Koji medij najčešće pratite?

Mišljenje

doc. dr. sc. Marko Odak, prodekan za nastavu Filozofskog fakulteta
Studentski radio Live streaming
KLIKNI I
SLUŠAJ
Konekcija nije uspostavljena
Studentska
televizija
(youtube
channel)
Studentski
prilog
večernjeg
lista