back to top

Mentorstvom za radnu integraciju do razvoja punog potencijala pojedinca za održivo tržište rada – Udruženje mreža za izgradnju mira

Institut za razvoj mladih KULT danas je održao događaj pod nazivom Mentorstvo za radnu integraciju: Razvoj punog potencijala pojedinca za održivo tržište rada. Cilj događaja bio je predstaviti pristup socijalnog mentorstva – mentorstva za radnu integraciju, kroz koji se nastoji potaknuti razvoj stručnih i socijalnih vještina marginaliziranih i teže zapošljivih mladih te time ojačati privredni sektor.

Socijalno mentorstvo kao inovativni pristup u sistemu socijalne zaštite u Bosni i Hercegovini nudi brojne benefite, a jedan od njih jeste i kreiranje platforme i pravca za daljnje jačanje institucionalne podrške i ekonomskog razvoja lokalnih zajednica. Marginalizirani i teže zapošljivi mladi su važan segment našeg društva i vrlo važno je raditi na izjednačavanju njihovih mogućnosti na tržištu rada.

Upravo ovaj događaj je stvorio prostor za razgovor o jednakim prilikama za sve.

“Ono što je važno naglasiti jeste da ovaj model socijalnog mentorstva u Bosni i Hercegovini tek zaživljava. Danas imamo priliku čuti iskustva iz Sjeverne Makedonije gdje je to već na neki način i zakonski rješeno. Naš krajnji cilj jeste da i u BiH ovaj model socijalnog mentorstva zaživi u sistemu kao zanimanje“, rekla je Tatjana Junuzagić, savjetnica u BiH za Regionalni projekat Social Inclusion of Disadvantaged Groups in the WB (SoRi III), Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH.

„Uzimajući u obzir izazove i potrebe mladih, u pogledu zapošljivosti i izgradnje poslovne karijere, socijalno mentorstvo je savršena prilika za stjecanje potrebnih vještina i kompetencija za tržište rada. Cilj socijalnog mentorstva je da potakne razvoj stručnih i socijalnih vještina marginaliziranih i teže zapošljivih mladih, izjednači njihove mogućnosti i prilike na tržištu rada te ojača privredni sektor. Kroz kvalitetno mentorstvo, koristeći iskustva i prakse koje su već uspješno primijenjene u regionu, nastoji se unaprijediti perspektiva mladih u BiH“, navela je Zerina Selimović, voditeljica Odjela za ekonomski razvoj u Institutu za razvoj mladih KULT.

U toku događaja, panela i diskusija, razgovaralo se o različitim temama poput: međusektorskog partnerskog pristupa za poticanje zapošljavanja marginaliziranih i teže zapošljivih grupa mladih osoba, mentorstva za razvoj i zapošljavanje, izazovima i specifičnim potrebama bh. tržišta za radnom snagom te na koji način socijalno mentorstvo – mentorstvo za radnu integraciju oblikuje tržište rada i odgovora na potrebe poslodavaca.

„Socijalno mentorstvo jedna je od ruku koja će pridržati naše društvo i učiniti ga kohezivnim. Toliko toga mijenja naše društvo, različite stvari se dešavaju ali inkluzija i integracija su jedini izbor – mi moramo i te sve mlade uključiti jer oni imaju potencijale. Te potencijale potrebno je otkriti i spojiti ih sa poslodavcima, a to je ključna prednost ovog programa. U cijelom ovom procesu, njihovi potencijali se pretvaraju u opipljive rezultate“, navela je Naida Kokić, predstavnica Fondacije „Izvor nade“ i jedna od današnjih panelistkinja.

Ovaj događaj bio je odlična prilika za razmjenu iskustava, ideja i znanja kako bi se unaprijedio položaj mladih u BiH te ojačao privredni sektor uključivanjem nove oposobljene radne snage s ciljem održavanja konkurentnosti i dugoročne ekonomske održivosti. Mladi su potencijal za stvaranje održivog tržišta rada i zbog toga je važan razvoj procesa socijalnog mentorstva mladih u BiH.

Događaj je organizirao Institut za razvoj mladih KULT u okviru projekta „Socijalno mentorstvo mladih u Bosni i Hercegovini“, u okviru regionalnog projekta „Social Inclusion of Disadvantaged Groups in the Western Balkans (SoRi III), koji realizira Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH.

Izvor: ( www.mreza-mira.net / Treci.ba )

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima