back to top

Na sastanku s biskupom Majićem: Dodik najavio podršku više projekata i povrat imovine Katoličkoj crkvi u Banjoj Luci.

Čelnik Republike Srpske Milorad Dodik najavio je finansijsku podršku za nekoliko projekata i povratak dijela imovine Katoličke Crkve u entitetu nakon sastanka s banjolučkim biskupom don Željkom Majićem u Banjoj Luci.

Dodik je izjavio da će institucije Republike Srpske dodatno finansijski podržati Katoličku gimnaziju u Banjaluci, dok će udruženju Caritas biti odvojeno 70.000 maraka.

Najavio je da će sljedeće godine biti pokrovitelj obilježavanja 20 godina Katoličkog školskog centra i istakao važnost rada Caritasa u Banjoj Luci.

Katolički školski centar u Banjoj Luci uglavnom finansira Katolička Crkva, a bivši biskup Franjo Komarica je ranije upozoravao na njegovu finansijsku održivost.

U razgovoru s novim banjolučkim biskupom don Željkom Majićem, čelnik Republike Srpske najavio je i povratak dijela imovine Katoličke Crkve u gradu koja je nacionalizirana nakon Drugog svjetskog rata.

Don Željko Majić izrazio je zadovoljstvo razgovorom s Miloradom Dodikom i očekuje realizaciju najavljene podrške.

Podsjećamo da je na području Republike Srpske prije rata živjelo oko 220.000 Hrvata, dok je danas tamo broj Hrvata znatno manji. Česti su napadi na njihovu imovinu, a povratilo se vrlo malo Hrvata nakon rata.

RTV HB

Objavljeno na Tomislav City: Na sastanku s biskupom Majićem – Dodik najavljuje podršku projektima i povratak imovine Katoličkoj crkvi u Banjoj Luci


Izvor: ( tomislavcity.com / Treci.ba )

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima