back to top

Na svetu misu na “Groblje mira” hodočastili i Duvnjaci

Povodom blagdana svetog Josipa Radnika, kojemu je posvećena crkva, danas je na Groblju mira na Bilima služena sveta misa (crkvu je 2016. godine blagoslovio tadašnji mostarsko-duvanjski i trebinjsko-mrkanski biskup msgr. Ratko Perić povodom obilježavanja Europskog dana sjećanja na žrtve totalitarnih režima i od tada se sveta misa slavi uvijek na ovaj dan).

Misno slavlje je predvodio fra Ivica Kyril Pavlović, član Franjevačke provincije Bosne Srebrene te župnik župe “Imena Marijina” u Svilaju, a sadržajno i emotivno propovijedao umirovljeni svećenik Vrhbosanske biskupije velečasni Pavo Brajinović, svećenik Doborskog dekanata te bivši župnik župe “Bezgrešnog srca Marijina” iz Posavske Mahale (tonski zapis propovijedi poslušajte na dnu teksta).

Po prvi put na Groblje mira danas su organizirano hodočastio veliki broj vjernika iz Posavine, koji su ovdje stigli sa svojim svećenicima, župnim zborom iz Odžaka te članovima Kulturno umjetničkog društva Napredak. Jedni od prvih podignutih križeva na Groblju mira pripadaju upravo žrtvama iz Posavine, a trenutno se na Groblju mira nalazi oko 3 000 križeva za žrtve Drugoga svjetskog rata i poraća s tog područja.

Na svetoj misi danas su bili i brojni Duvnjaci, ponajviše potomci stradalih, kojima je zasada, u prvoj fazi, podignuto 350 križeva (od ukupno 2021 duvanjskih žrtava), s imenima i prezimenima svih onih koji se nikada vratili svojim kućama u vremenu Drugog svjetskog rata i poraća (VAŽNA NAPOMENA: akcija podizanja križeva se nastavlja i dalje!).

Fotografije pogledajte na portalu Mandino Selo.

Objava Na svetu misu na “Groblje mira” hodočastili i Duvnjaci pojavila se prvi puta na Tomislav City.

Izvor: ( tomislavcity.com / Treci.ba )

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima