back to top

Najavljen štrajk ispred SKB-a Mostar

Federalni sindikat liječnika medicine i stomatologije proziva Vladu FBiH za potpisivanje kolektivnog ugovora s državnim službenicima, dok druge odbija.

Pošto do danas Vlada Federacije BiH nije udovoljila zahtjevima za povećanje satnice rada kolektivnim ugovorom, Strukovni sindikat doktora medicine i stomatologije FBiH već danas podiže tužbu protiv izvršne vlasti entiteta, a za 7. svibnja planira i štrajk upozorenja ispred SKB-a Mostar.

Iako se zdravstvo financira na županijskoj razini i kolektivni ugovori se sklapaju sa županijama, predsjednica Sindikata dr. Marina Berberović pojašnjava da u Sindikatu imaju i ustanove kojima je osnivač Vlada FBiH (klinički centri), a tu su i ustanove poput Zavoda za javno zdravstvo FBiH, koji bi Vlada FBiH trebala u potpunosti financirati, piše Oslobođenje.

Tako da nije uredu odnos prema tim ustanovama ako se financiraju na račun županijskih kolektivnih ugovora, odnosno ne znamo kako ih primijeniti, budući da županije nisu nadležne za takve ustanove, kaže dr. Berberović. Sindikat, objašnjava sugovornica, ne traži od Vlade FBiH da ona financira federalni kolektivni ugovor, nego da sa Sindikatom dogovori koja su to prava koja bi vrijedila u cijelom entitetu.

Mi bismo onda s našim županijskim ministarstvima ponovno, ako treba, sjeli i pregovarali kako će ići primjena tih prava, a da Vlada FBiH bude nadležna, koja će sjediti s nama i dogovoriti koji je minimalna prava. Oni su to uradili sa sindikatom koji okuplja uposlene državne službenike, a čije je financiranje isto podijeljeno na općine, na županije. Isto su organizirani kao naš sindikat, znači u potpunosti sve isto funkcionira, ali je s njima Vlada FBiH sklopila kolektivni ugovor, govori dr. Berberović.

Dodaje kako je doktorima rečeno da za pregovore nema zakonske osnove.

Tako da mi tu vidimo diskriminaciju. Ako je jedno pravo, ono se može primijeniti i na jedne i na druge, pa bi se tako i trebalo primijeniti. Tu vidimo diskriminaciju u odnosu na naš sindikat, koji je organiziran i koji se financira isto kao i onaj s kojim je Vlada FBiH sklopila kolektivni ugovor, zaključuje liječnica.

Post Najavljen štrajk ispred SKB-a Mostar je prvi puta viđen na Grude Online.

Izvor: ( www.grude-online.info / Treci.ba )

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima