back to top

Nakon izmjena Zakona, mnogi će ostati bez mirovine

Zakon o MIO u FBiH je mijenjan kako bi se presudila neustavnost člana 116. Ovim izmjenama, osiguranicima je omogućeno da ostvare pravo na starosnu mirovinu, ali će korisnicima invalidskih i obiteljskih mirovina biti obustavljena isplata ukoliko ostvare dodatne prihode prema novom članu 89.

Procedura za invalidsku mirovinu

Osoba stječe pravo na invalidsku mirovinu ako je utvrđena prva kategorija invalidnosti, gdje postoji potpuni gubitak radne sposobnosti. Prema Zakonu o MIO, gubitak radne sposobnosti znači da osoba trajno nije sposobna raditi na istom ili sličnom radnom mjestu, niti se može prekvalificirati za druge poslove.

Prosječna invalidska mirovina u FBiH je 610 KM, dok je za potrošačku korpu bilo potrebno 2.930 KM u travnju.

Do sada je isplaćeno 56.905 invalidskih mirovina u FBiH samo u prva četiri mjeseca ove godine. Isplata će biti obustavljena korisnicima koji rade i imaju status obveznog osiguranika prema važećem zakonu.

Rad na drugim ugovorima

Osobe koje obavljaju privremene poslove, obrtnici, te rade na ugovorima o djelu ili autorskim ugovorima će imati zaleđenu mirovinu. Ove izmjene mogu natjerati ljude da rade na crno ako trenutne mirovine nisu dovoljne za život, smatra ekonomski analitičar Igor Gavran.

Reakcije Saveza RVI

Savez RVI FBiH ističe da je angažman ratnih vojnih invalida bio sporan ako su prijevremeno umirovljeni. Predsjednik Saveza, Esad Delić smatra da bi ljudima trebalo omogućiti da rade, bez obzira na mirovinu, kako bi poboljšali svoj standard života.

Obustava obiteljskih mirovina

Obiteljske mirovine su se do sada obustavljale ako korisnik zasnuje radni odnos. Ministarstvo ističe da je ovo tzv. izvedeno pravo koje štiti članove obitelji umrlog korisnika mirovine, ali samo ako nisu u obveznom osiguranju.

Nakon usvajanja ovih izmjena u Domu naroda Parlamenta FBiH, Zakon će biti primijenjen.

Članak Nakon usvojenih izmjena Zakona mnogi ostaju bez mirovine prvi put se pojavio na Čapljinski portal.

Izvor: ( caportal.net / Treci.ba )

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima