back to top

Ne plašim se Sabora, nisam se ni pribojavao otvaranja farme.

Zvijezda izbora u “dijaspori” je Zagrepčanin koji se vratio u Livno i pokrenuo biznis. Malo mu je nedostajalo da se izravno plasira u SaborNedugo nakon što smo napisali poruku na WhatsAppu, s druge strane stigao je poziv. Mate Omazić bio je u obilasku farme goveda, jedne od, po mnogočemu, najposebnije u Bosni i Hercegovini. No, od srijede postao je zvijezda parlamentarnih izbora u 11. izbornoj jedinici, gdje mu je nedostajalo vrlo malo da se izravno plasira u Hrvatski sabor, piše Večernji list BiH.

S osme pozicije na listi HDZ-a ovaj rođeni Zagrepčanin, koji je svoju budućnost odlučio graditi u rodnom mjestu roditelja, Podhumu kod Livna, stigao je na četvrto mjesto s osvojenih gotovo 3000 preferencijalnih glasova. U slučaju da HDZ ponovno uspostavi Vladu, a netko od zastupnika iz 11. uđe u izvršnu vlast, Omazić bi mogao završiti u Saboru te zastupati interese Hrvata i raditi na njemu bliskim temama, poput poljoprivrede, energetike i europskih razvojnih projekata.

Mate Omazić čovjek je nesvakidašnjeg duha koji stalno pomiče granice. Nedavno je bio na poznatom Caminu, gdje je dva mjeseca pješice hodočastio 1500 kilometara od svetišta Gospe Lurdske u Francuskoj, Putem svetog Jakova kroz cijelu Španjolsku do Santiaga de Compostele te dalje uz Atlantski ocean, sve do svetišta Gospe Fatimske u Portugalu.

Večernji list: Jeste li iznenađeni rezultatima izbora i, prije svega, svojim rezultatom?

– Iskreno, jako sam iznenađen i istodobno jako zahvalan. Prihvatio sam ovaj poziv nekoliko dana prije Uskrsa i praktički imao sam svega desetak dana za kampanju. Išli smo u netipičnu kampanju punu pozitivnih poruka u koje iskreno vjerujem i koje istinski i zapravo živim… Večernji list: Ali malo je reći da se niste osramotili… Večernji list: Ako HDZ uspostavi vlast i neki od zastupnika s liste ode na izvršnu poziciju, otvara se još jedno mjesto iz 11. izborne jedinice. Je li to bila vaša ambicija ili ste htjeli poslati neku drugu poruku?

– Ja nisam političar niti sam ikada bio. Meni je bila čast zastupati našu županiju na listi i zaista sam potpuno iskreno i pošteno pristupio ovoj listi… Večernji list: Vaša životna priča slična je kao ovoga “zvjezdanog” političkog uspona. Puna preokreta. Rođen u Zagrebu, završio FER i ekonomiju u Zagrebu, postao menadžer, osnovao farmu u Livnu. Najprije, zašto ste se vratili u rodni kraj roditelja?

– Moji su roditelji podrijetlom iz Livna. Rođen sam u Zagrebu, odrastao tamo, završio srednju školu u Americi. Studirao sam na Fakultetu elektrotehnike i računarstva… Večernji list: Što je prelomilo da jedan Zagrepčanin završi u Livnu?

– Trebala mi je promjena. Uvijek sam volio poljoprivredu i rad na zemlji. Kako sam često dolazio u Livno, stalno sam bio pod dojmom neiskorištenih prirodnih potencijala… Večernji list: Vi ste postupili posve suprotno od većine Livnjaka koji su jako uspješni. Mate Rimac, Zlatko Dalić… uspjeh su postigli u Zagrebu, izvan Hrvatske, a vi ga gradite u Livnu?!


– Moja je ambicija bila stvoriti nešto pozitivno upravo ovdje… Večernji list: Jeste li se ikada pokajali, kazali sebi da ste pogriješili što ste izabrali, kako ste sami rekli, teži put?

– Moj odgovor je “da”…

Vecernji list

Izvor: ( livnovine.com / Treci.ba )

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima