back to top

Njemačka potražuje dvostruko više radnika iz naše regije

Njemačka je povećala kvotu radnika sa zapadnog Balkana, tako da je od lipnja 2024. godine kvota udvostručena sa 25.000 na 50.000 radnika godišnje.

Novim pravilima omogućeno je radnicima da dođu u Njemačku bez diplome, ali da pokažu ugovor o radu sa njemačkim poduzećem kako bi dobili vizu.

Ovo posebno pogoduje niskokvalificiranim radnicima u sektorima poput građevine, ugostiteljstva i sortiranja pošiljki, gdje je nestašica radne snage velika.

Međutim, ovo može dovesti do dodatnog iseljavanja iz regije zapadnog Balkana, što bi moglo biti spriječeno pokretanjem reformskih procesa i aktiviranjem sredstava iz Plana za rast za zapadni Balkan.

Novi zakoni u Njemačkoj također olakšavaju dolazak kvalificirane radne snage, te omogućuju radnicima da traže posao u Njemačkoj do godinu dana.

Ovaj program je dio mjera za ublažavanje krize uzrokovane nedostatkom radne snage u Njemačkoj, a ova nova pravila stupaju na snagu od 1. lipnja.

Radnici mogu aplicirati za “Kartu šanse” ako ispunjavaju određene kriterije, što uključuje poznavanje njemačkog jezika i određenu razinu obrazovanja.

Ministarstvo vanjskih poslova Njemačke potvrđuje nova pravila koja se primjenjuju od 1. lipnja, gdje je potrebno odobrenje od Federalnog zavoda za zapošljavanje prije podnošenja zahtjeva za vizu.

Objava Njemačka traži duplo više radnika s naših prostora prvi put se pojavila na Tomislav City.

Izvor: ( tomislavcity.com / Treci.ba )

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima