back to top

NLO ILI ALTOKUMULUS LENTIKULARIS IZNAD LIVNA?

Čitatelji su nam poslali zanimljive fenomene na nebu iznad Livna, ali stručnjaci su uvjereni da nema razloga za brigu jer se radi o prirodnoj pojavi.

Objavu sa stranice Hercegovina Meteo prenosimo u cijelosti.

“Lentikularni oblaci na nebu iznad Livna. Pun naziv ovih oblaka je altokumulus lentikularis. Podsjećaju na leteći tanjur, pa su mnogi pomislili da su vidjeli NLO, ali zapravo je riječ o stacionarnom oblaku u obliku leće.

Ovi oblaci se formiraju na vrhovima planinskih valova, kada stabilna vlažna zračna struja prolazi preko planine ili lanca planina, i sastavljeni su od kapljica vode.

Piloti ih izbjegavaju jer prisutnost ovih oblaka upućuje na postojanje planinskog vala sa svojim vrhovima (gdje se oblaci formiraju) ali i dolinama, što može uzrokovati turbulencije i rotore.

Međutim, jedriličari ih vole jer su uzlazne struje na nekim dijelovima vrlo jake, što im pomaže u podizanju u više visine.

Najčešće se pojavljuju tijekom hladnijeg dijela godine za vrijeme bure, dok su u toplijem dijelu godine rijetki, ali ne i neobični”, komentirali su.

Što se očekuje danas?
U nastavku dana očekuje se povećanje visoke koprenaste oblačnosti sa jugozapada, dok će istovremeno doći do umjerenog do jakog razvoja oblaka.

Očekuje se konvekcija koja će u dijelovima istočne, a posebno sjeveroistočne te sjeverozapadne Hercegovine donijeti kišu i pljuskove praćene grmljavinom, te mogućnost za pojavu nevremena uz tuču, prolazno jak do olujan vjetar, te veće količine kiše.

Zbog sporog kretanja sistema, na određenim mjestima može pasti izrazito obilna količina oborina, što može dovesti do poplava, dok samo nekoliko kilometara dalje od glavnog sistema može pasti jako malo kiše ili nimalo.

Kasno navečer i tijekom noći, očekuje se umjerena kiša koja će zahvatiti cijelu Hercegovinu.

Hercegovina.info

NLO ILI ALTOKUMULUS LENTIKULARIS IZNAD LIVNA?

Izvor: ( relax-portal.info / Treci.ba )

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima