BiH je najsiromašnija država u Europi!

ISTRAŽIVANJE
BiH je najsiromašnija država u Europi!

Posljednje istraživanje Eurostata o stvarnoj individualnoj potrošnji kojom se mjeri blagostanje domaćinstva pokazalo je da je BiH najsiromašnija zemlja u Europi, piše Fena.

Prema prvoj procjeni za prošlu godinu, stvarna individualna potrošnja po zemljama članicama EU kreće se u rasponu od 49 do 140 posto prosjeka EU, izraženo standardom kupovne moći.

Istraživanje se odnosilo na visinu bruto domaćeg proizvoda (BDP) po stanovniku i uključivalo je standard kupovne moći stanovništva jedne zemlje. Eurostat je istraživanjem obuhvatio 37 europskih zemalja.

U BiH je zabilježen BDP u visini 28 posto europskog prosjeka, što državu čini najsiromašnijom u Europi i državom s najnižim životnim standardom.

Od zemalja regije, poslije BiH najniži BDP po stanovniku, prema standardu kupovne moći, ima Albanija čiji je BDP 29 posto od europskog prosjeka ili 70 posto ispod europskog prosjeka. Poslije Albanije slijede Makedonija i Srbija čiji BDP iznosi 35 posto europskog prosjeka.

Od zemalja regije, najbogatije zemlje su Hrvatska kojoj BDP iznosi 59. Rezultati pokazuju da je Hrvatska dva puta bogatija od BiH i Albanije.

Prema istraživanju Eurostata, najveći životni standard zabilježen je u Luksemburgu, čija je razina dva i pol puta iznad prosjeka EU i iznosi 271 posto EU prosjeka, ili 171 posto više od europskog prosjeka, piše Avaz.

Poslije Luksemburga slijedi Norveška, koja nije članica EU-a, čiji BDP po stanovniku iznosi 179 posto europskog prosjeka, i Švicarska čiji BDP je 161 posto europskog prosjeka.

Monika Ćubela

Uredništvo zadržava pravo cenzure u slučaju govora mržnje ili nepristojnog i neprikladnog govora.

Anketa

Koji medij najčešće pratite?

Mišljenje

doc. dr. sc. Marko Odak, prodekan za nastavu Filozofskog fakulteta
Studentski radio Live streaming
KLIKNI I
SLUŠAJ
Konekcija nije uspostavljena
Studentska
televizija
(youtube
channel)
Studentski
prilog
večernjeg
lista