Okrugli stol: Reforme županijskih ustava i uklanjanje diskriminacije

Filozofski fakultet
Okrugli stol: Reforme županijskih ustava i uklanjanje diskriminacije
treci.ba treci.ba

U prostorijama Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru održan je okrugli stol "Ustav Hercegovačko-neretvanske županije: Dijalog o reformi županijskih ustava i uklanjanju diskriminacije".

Uvodničari su bili Tijana Cvjetićanin ispred Udruge građana „Zašto ne“, Nedim Jahić i Damir Dajanović  iz Udruge „Jednakost“ , a raspravom je moderirao Saša Kulukčija.

Ovaj projekt i svi okrugli stolovi na ovu temu imaju cilj izmjenama županijskih ustava ukinuti etničku diskriminaciju nad pripadnicima nekonstitutivnih naroda, koja je prisutna najviše u dijelu da pripadnici tih naroda ne mogu biti birani na određene funkcije u županijskoj Vladi.

Uvodničar okruglog stola Damir Dejanović rekao je kako na primjeru županija žele pokazati da su izmjene moguće. „Zašto smo  odlučili raditi na ovim promjenama?! Županija Sarajevo je prije dvije godine uskladila svoj ustav sa presudom Sejdić-Finci i zbog toga nije imala problema. Takvo nešto nije provedeno u cijeloj BiH, a od 2009. godine bilo je uvjet za približavanje europskom putu.

Dejanović je dodao i da se nada kako će se ovim projektom izmjene ustava provesti u svih deset županija u FBiH.

Na okruglom stolu su prezentirani prijedlozi amandmana na promjene Ustava Hercegovačko-neretvanske županije koji su otprilike napravljeni po uzoru na amandmane koji su već usvojeni u Županiji Sarajevo.

Ustav HNŽ-a je donesen 1996. godine, a do danas je pretrpio samo dvanaest amandmana koji prvenstveno tretiraju pitanje statusa Grada Mostara, ali ne i diskriminirajuće odredbe“ objasnio je Nedim Jahić te dodao kako nisu provedene izmjene vezane za presudu Ustavnog suda BiH o konstituivnosti naroda, pa tako pored diskriminacije "Ostalih" i dalje stoji diskriminacija Srba u odnosu na Hrvate i Bošnjake.

Izlagači smatraju da pitanje analize županijskih ustava te utvrđivanje diskriminatornih odredbi u istim predstavlja pitanje koje je manje politički opterećeno u odnosu na druge, a predstavlja kvalitetnu osnovu za pokretanje institucionalnog dijaloga o ukidanju diskriminacije, komunikacije unutar zajednice te uključivanje izabranih predstavnika i predstavnica u ovaj proces.

Organizator okruglog stola bila je koalicija civilnog društva "Jednakost" u suradnji s Veleposlanstvom Nizozemske u Bosni i Hercegovini, a skup je dio šireg projekta koji za cilj ima rješavanje pitanja ustavne diskriminacije u BiH.

Monika Ćubela

Uredništvo zadržava pravo cenzure u slučaju govora mržnje ili nepristojnog i neprikladnog govora.

Anketa

Koji medij najčešće pratite?

Mišljenje

doc. dr. sc. Marko Odak, prodekan za nastavu Filozofskog fakulteta
Studentski radio Live streaming
KLIKNI I
SLUŠAJ
Konekcija nije uspostavljena
Studentska
televizija
(youtube
channel)
Studentski
prilog
večernjeg
lista