Ministar Grubeša: O usklađivanju pravosuđa BiH i EU

Intervju
Ministar Grubeša: O usklađivanju pravosuđa BiH i EU

Ministar pravde u Bosni i Hercegovini Josip Grubeša u ponedjeljak, 13.srpnja predsjedavao je konferencijom o Strukturalnom dijalogu o pravosuđu između Bosne i Hercegovine i Europske unije. U intervjuu za Radio Herceg Bosne govorio je o Strukturalnom dijalogu te o usklađivanju pravosuđa Bosne i Hercegovine i Europske unije.

Prije svega, što je Strukturalni dijalog o pravosuđu između Bosne i Hercegovine i Europske unije?

Strukturalni dijalog o pravosuđu je formiran 2009.godine, a s punopravnim radom krenuo je 2011.godine. Odnosi se na reformu pravosuđa u Bosni i Hercegovini i rad na predmetu ratnih zločina.

Tko su bili sudionici Konferencije?

Konferencija strukturalnog dijaloga održala se u izmijenjenom obliku u odnosu na prethodne godine. Naime, na 14. sjednici Vijeća ministara koja se održala 8.srpnja o.g. donesena je odluka o uspostavljanju radnih grupa za europske integracije kojom je izmijenjen sastav radne skupine za pravosuđe i unutarnje poslove. Najvažnija izmjena se ogleda u dijelu kojim se propisuje da je ministar pravde šef delegacije. Radna grupa je podijeljena na dvije podgrupe: podgrupu za pravosuđe i podgrupu za unutarnje poslove.

O kojim konkretnim temama se raspravljalo?

Na Konferenciji je bilo riječi o nacrtu zakona o sudovima, strategiji za reformu sektora pravde 2014-2018 te o državnoj strategiji za rad na predmetima ratnih zločina.

Kada je riječ o pravosuđu, je li dijalog između Bosne i Hercegovine i Europske unije na zadovoljavajućoj razini?

Europska komisija je jako precizna, dobili smo jasne smjernice. Također, dosadašnji strukturalni dijalozi i sve povratne informacije koje smo dobili od različitih institucija su nas upućivali na to u kojem smjeru trebaju ići određene reforme ovih zakona.

Jesu li na Konferenciji doneseni neki konkretni zaključci?

Više smo bili usredotočeni na raspravljanje o tome što se dosad učinilo. Ono što bih nazvao najkonkretnijim bilo je formiranje novog modela rada Strukturalnog dijaloga. Jasno se razgraničilo povjerenstvo koje predstavlja Bosnu i Hercegovinu. Unutar tog odbora imamo dva pododbora, odvojili smo politički od tehničkog nivoa.

Kada govorimo o bliskoj budućnosti koji su planovi vezani za suradnju pravosuđa Bosne i Hercegovine i Europske unije?

Ono što Europska unija želi od Ministarstva pravde Bosne i Hercegovine, i onih reformi koje Ministarstvo pravde treba napraviti u sljedećem vremenskom razdoblju, jest upravo usklađivanje naše regulative sa europskom regulativom kako bismo mogli otvoriti pregovore sa Europskom unijom.

Jelena Čevra
 

Uredništvo zadržava pravo cenzure u slučaju govora mržnje ili nepristojnog i neprikladnog govora.

Anketa

Koji medij najčešće pratite?

Mišljenje

doc. dr. sc. Marko Odak, prodekan za nastavu Filozofskog fakulteta
Studentski radio Live streaming
KLIKNI I
SLUŠAJ
Konekcija nije uspostavljena
Studentska
televizija
(youtube
channel)
Studentski
prilog
večernjeg
lista