Smanjen broj registriranih nezaposlenih osoba u BiH

NOVI PODACI
Smanjen broj registriranih nezaposlenih osoba u BiH

Zamjenik direktora Agencije za rad i zapošljavanje BiH Željko Rajić izjavio je da je u prvoj polovici ove godine u BiH zabilježeno manje registriranih nezaposlenih osoba.

„ Taj broj je u odnosu na siječanj ove godine manji za 11.807 osoba ili 2,3 posto, a u odnosu na isto razdoblje 2014. manji je za 7.253 ili 1,3 posto“ , kazao je Rajić na konferenciji za novinare u Sarajevu.

U tom razdoblju zabilježeno je i povećanje broja novoprijavljenih osoba na evidencije nezaposlenih.
„Ukupno za promatrano razdoblje registrirano je 79.265 osoba, što je povećanje od 2,3 posto u odnosu na isto razdoblje 2014. Godine“, dodao je Rajić.
Podaci Agencije za rad i zapošljavanje BiH pokazuju i povećanje broja zaposlenih osoba s evidencija zavoda i službi zapošljavanja i u odnosu na isto razdoblje prošle godine taj broj je veći za 5.014 osoba, ili 13,1 posto. U prvoj polovici ove godine bilježi se i povećanje broja prijavljenih potreba za zapošljavanjem radnika od 12,7 posto u odnosu na isto razdoblje 2014., prenosi Fena

Rajić je naveo da je prema podacima zavoda i službi zapošljavanja u Bosni i Hercegovini, 30. lipnja ove godine na evidencijama bilo prijavljeno 539.512 nezaposlenih osoba, što u odnosu na 31. svibanj predstavlja povećanje za 2.171 osoba, ili 0,40 posto. U odnosu na isto razdoblje prošle godine, broj registriranih nezaposlenih osoba u BiH je manji za 5.850 ili 1,07 posto.

Rajić je također kazao da je u lipnju ove godine putem zavoda i službi zapošljavanja u BiH zaposleno 8.755 osoba s evidencije nezaposlenih.
Dodao je da je u lipnju ove godine registrirano 5.679 osoba kojima je prestao radni odnos, što je za 1.308 ili 23,1 posto manje u odnosu na prošli mjesec. Na evidencije zavoda i službi zapošljavanja u BiH u prvoj polovici ove godine prijavilo se 58.179 osoba kojima je prestao radni odnos i taj broj je povećan u odnosu na isto razdoblje 2014. za 6,3 posto.

"Ovo je ukupan broj prijavljenih na evidenciju zbog prestanka radnog odnosa i odnosi se na prestanak radnog odnosa po različitim osnovama koje uključuju otpuštanja po osnovu stečaja i likvidacije poduzeća, tehnološkog ili organizacijskog viška, prestanka rada poslodavca, prestanka ugovora na određeno vrijeme, sporazumnog raskida, povrede radne obaveze i drugih razloga - kazao je Rajić. 

Prvi. tv/ Ana Vučković 

 

Uredništvo zadržava pravo cenzure u slučaju govora mržnje ili nepristojnog i neprikladnog govora.

Anketa

Koji medij najčešće pratite?

Mišljenje

doc. dr. sc. Marko Odak, prodekan za nastavu Filozofskog fakulteta
Studentski radio Live streaming
KLIKNI I
SLUŠAJ
Konekcija nije uspostavljena
Studentska
televizija
(youtube
channel)
Studentski
prilog
večernjeg
lista