UVODNIK: Neka se čuje i treća strana!

Maja Ereš
UVODNIK: Neka se čuje i treća strana!

Ideje su oduvijek pokretale svijet. Naša ideja nastala je pred oko godinu dana i konačno je realizirana!

Portal treci.ba je studentski portal Sveučilišta u Mostaru, a primarni cilj portala je studentima Studija novinarstva Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru pružiti priliku za stjecanjem potrebnog praktičnog novinarskog znanja i vještina, kako bi bili konkurentniji na tržištu rada i opravdali svoj poziv novinara. Portal je otvoren za suradnju i svim studentima svih ostalih studijskih skupina, kao i svih fakulteta gdje će surađivati donoseći svijet iz kuta svog promatranja, obrađujući teme koje su ih zainteresirale, analizirajući prakse koje su ih iznenadile, ali i nudeći rješenja svakodnevnih problema ostalim studentima kao i onima koji će studij tek upisati.

Studenti su oduvijek bili pokretački mehanizam u društvu, a našem društvu je potreban pokretač! Uvijek ćemo  tražiti i željeti više, trudit ćemo se svakodnevno napredovati. Zato i pokrećemo ovaj portal. Svjesni smo današnjeg trenutka! Uz sva teorijska znanja stečena kroz studij, praktični rad, praktično usavršavanje, objavljeni članci kroz različite novinarske žanrove u konvergentnoj redakciji kakva je ova, dat će veću težinu novinarskoj diplomi, što će rezultirati, nadamo se, i bržim zapošljavanjem studenata koji na Sveučilištu u Mostaru završe Studij novinarstva, ali i mogućnost brušenja vještina pisanja za medije studentima svih fakulteta i studijskih skupina kako bi usavršili jezik struke i obradili teme koje su im zanimljive.  

Ipak se sigurno pitate, zašto baš Treći? Pa „neka se čuje i treća strana“! Strana koja je neovisna, strana koja je objektivna, strana koja će pokazati svijet iz perspektive studenta. Naime, u novinarstvu pojam „treće strane“ označava neovisnog promatrača, stručnjaka u sukobu ili konfliktu drugih dviju strana.

Naglasak tema portala biti će na studentskim temama, problemima, pozitivnim pričama, ali nećemo bježati ni od svijeta oko sebe, što je vidljivo i u izboru rubrika. Kroz rubriku Kampus pisat ćemo o novostima u studentskom životu, a budući da Sveučilište u Mostaru broji 16 tisuća studenata, zanimljivih priča sigurno neće nedostajati. Rubrika Vijesti će se pobrinuti za vijesti iz Bosne i Hercegovine, ali i svijeta. U rubrici Sport, osim standarnih izvještaja o rezultatu i strijelcima, najboljim igračima, pisat ćemo i o uspješnim studentima sportašima, ali i analizama naših studenata, a nisu svi dečki. Tko kaže da nema kulture i kulturnih događanja ili kako se nema vremena ni novaca za to? Ekipa rubrike Kultura će dokazati suprotno. O otkrićima i napretku u svijetu će informirati rubrike Znanost i Tech, kako bi bili ukorak s vremenom i informacijskim svijetom, dok ćete korisne i praktične savjete čitati u rubrici Lifestyle. Svijet je ljepši kroz objektiv, što će studenti pokazivati Fotografijom dana. Rubrika Kolumne će osim studenata angažirati i profesore koji će komentirati aktualna pitanja te iznositi svoja mišljenja i stavove o određenim temama. Rubrike Oglasi i Studenti studentima će pokušati olakšati život svakog (budućeg) studenta, bilo da tražite stan, instrukcije ili još uvijek niste odlučili koji fakultet želite upisati, kroz ove rubrike možda pronađete ono što tražite. A stavove i interese studenata i sve što nas zanima, pokušat ćemo saznati preko Ankete.

Možda, u početku, nećemo biti najbrži, ali trudit ćemo se pružiti drugačiji, ponuditi upravo naš, treći, pristup informaciji. Ostat ćemo objektivni i nepristrani, nastojat ćemo biti informativni, studentima na usluzi, a potrudit ćemo se i na zanimljiv način predstaviti svakodnevne teme, u čemu ćete nam vi svojim prilozima, člancima, intervjuima, razgovorima, analizama, video i zvučnim materijalima zasigurno pomoći, kako bismo činili još povezaniju studentsku obitelj Sveučilišta u Mostaru.

Uvjereni u našu snagu, motiviranost, radoznalost, želju za afirmacijom svih pozitivnih praksi, istraživat ćemo studentske teme koje nam se učine zanimljivima, potrudit ćemo se ponuditi pogled i na treću stranu medalje, jer nije sve crno – bijelo!  Zajedno ćemo ostvariti uspjeh! Taj uspjeh nije daleko, njegova je tajna da obične stvari treba raditi neobično dobro, što se radom i trudom uvijek može postići.

Zato,  „neka se čuje i treća strana“! 

Uredništvo zadržava pravo cenzure u slučaju govora mržnje ili nepristojnog i neprikladnog govora.

Anketa

Koji medij najčešće pratite?

Mišljenje

doc. dr. sc. Marko Odak, prodekan za nastavu Filozofskog fakulteta
Studentski radio Live streaming
KLIKNI I
SLUŠAJ
Konekcija nije uspostavljena
Studentska
televizija
(youtube
channel)
Studentski
prilog
večernjeg
lista