U Hrvatsku ušlo 73.500 izbjeglica

BROJKA I DALJE RASTE
U Hrvatsku ušlo 73.500 izbjeglica

Od početka izbjegličke krize u našu je zemlju, prema podacima MUP-a, ušlo 73.500 izbjeglica i migranata. Intenzitet se ne smanjuje. Samo jučer ušlo ih je 7.000.

U prihvatnom kampu u Opatovcu trenutačno je 500-tinjak ljudi. Ostali su vlakovima prevezeni do mađarske granice.

U Opatovcu je i ministar obrane Ante Kotromanović, koji će na nekoliko dana u prihvatnom centru zamijeniti ministra unutarnjih poslova Ranka Ostojića.

Kotromanović je potvrdio kako se u kampu nalazi oko 500 ljudi. Stanje je redovito. S obzirom da imamo informaciju da je jučer makedonsku granicu prešlo oko 5000 izbjeglica, toliko ih danas možemo očekivati u Hrvatskoj, rekao je ministar.

"Naš cilj je sa Srbijom postići dogovor kakav imamo s Mađarskom, da izbjeglicama omogućimo što brži i sigurniji put prema njihovim odredištima. Srbi su u više navrata obećali da će dio izbjeglica usmjeravati prema Mađarskoj, no očito je da to nisu ispunili. Horgoš je najbrži put do Mađarske i nadam se da će shvatiti da je najbitnije sigurno prevesti te ljude do srednje Europe gdje žele ići. Srbi moraju znati da nam se ne osvećuju niti će nas naljutiti na način da šalju izbjeglice na našu granicu", rekao je Kotromanović.

U posjetu kampu je ministar zdravlja Siniša Varga. On je rekao da je liječničku pomoć do sada zatražilo gotovo 7.000 izbjeglica, a 23 osobe su hospitalizirane. Istaknuo je i da se medicinsko osoblje priprema za probleme koje donosi hladnije vrijeme.

Nakon Tovarnika i Bapske, nova točka ulaska izbjeglica postali su Strošinci.

Nova skupina izbjeglica, njih više od tisuću, stigla je kasno sinoć na granični prijelaz Terezino Polje u Virovitičko-podravskoj županiji.

Dovezeni su u 18 autobusa iz Strošinaca, Bapske te prihvatnog centra u Opatovcu. Prema već ustaljenoj proceduri, u susjednu Mađarsku ušli su pješice u policijskoj pratnji preko mosta na rijeci Dravi, gdje su ih dočekale mađarska policija i vojska i otpratile do željezničkog kolodvora odakle vlakom nastavljaju put prema austrijskoj granici.

Uredništvo zadržava pravo cenzure u slučaju govora mržnje ili nepristojnog i neprikladnog govora.

Anketa

Koji medij najčešće pratite?

Mišljenje

doc. dr. sc. Marko Odak, prodekan za nastavu Filozofskog fakulteta
Studentski radio Live streaming
KLIKNI I
SLUŠAJ
Konekcija nije uspostavljena
Studentska
televizija
(youtube
channel)
Studentski
prilog
večernjeg
lista