Prvi autobus s izbjeglicama iz Hrvatske stigao u Sloveniju

MAĐARSKA ZATVORILA GRANICU
Prvi autobus s izbjeglicama iz Hrvatske stigao u Sloveniju

Prvi autobus pun migranata stigao je danas na slovensku granicu s Hrvatskom. Budući da je Mađarska zatvorila svoju granicu s Hrvatskom, migranti su preusmjereni, priopćila je slovenska policija, javio je Tanjug.

"Autobus je sada na graničnom prijelazu Gruškovje i migranti će proći kroz proces registracije", kazao je glasnogovornik policije Bojan Kitel za Reuters, ali nije znao reći koliko je izbjeglica u autobusu.

Inače, Slovenija je obustavila željeznički promet sa Hrvatskom tako da migranti nisu mogli stići vlakom.

Mađarska je suspendirala Schengen na granici sa Slovenijom, jer tamošnja vlada navodno ima informacije da i tuda stižu izbjeglice, javlja HRT .

U međuvremenu, u Ljubljani je počela sjednica slovenskog Vijeća za nacionalnu sigurnost na kojoj se raspravlja o novonastaloj situaciji.

Kako se očekuje, nakon sastanka Vijeća trebali bi biti objavljeni operativni postupci za transfer migranata preko Slovenije prema Austriji. Zapovjednik slovenske Civilne zaštite izjavio je pred početak sjednice da se danas očekuje dolazak oko 1800 izbjeglica i migranata.

Slovenski dužnosnici jučer su najavili da će se propuštanje izbjeglica kontrolirati, a postupak voditi u skladu sa schengenskim pravilima. Na zelenoj granici od jučer je pojačana zaštita policije i vojske koja pruža logističku potporu.

Prema informaciji iz Slovenskih željeznica koje prate situaciju, a jučer su obustavile promet s Hrvatskom, danas još nemaju nikakvih uputstava o eventualnom prebacivanju izbjeglica s hrvatske granice prema Austriji, o čemu su javljali neki mediji, a promet vlakova s Hrvatskom i dalje je obustavljen.

Janez Krivec iz Slovenskih željeznica rekao je da za eventualni prijevoz izbjeglica, ako dobiju takve instrukcije, imaju pripremljene vagone.

Monika Ćubela

Uredništvo zadržava pravo cenzure u slučaju govora mržnje ili nepristojnog i neprikladnog govora.

Anketa

Koji medij najčešće pratite?

Mišljenje

doc. dr. sc. Marko Odak, prodekan za nastavu Filozofskog fakulteta
Studentski radio Live streaming
KLIKNI I
SLUŠAJ
Konekcija nije uspostavljena
Studentska
televizija
(youtube
channel)
Studentski
prilog
večernjeg
lista