Papa Franjo čestitao blagdane neočekivanom fotografijom

snažna poruka
Papa Franjo čestitao blagdane neočekivanom fotografijom

Papa Franjo je ove godine odlučio napraviti neočekivanu čestitku koja će sigurno rastužiti mnoge i natjerati na razmišljanje.

Na čestitkama se nalazi fotografija japanskog dječaka koji stoji u redu čekajući da kremira svog brata kojeg je nosio mrtvog na leđima. Riječ je o vrlo malom djetetu koje nije starije od četiri godine.

"Fotografiju je napravio američki fotograf Joseph Roger O'Donnell nakon što je bačena atomska bomba na Nagasaki. Dječakova tuga izražena je samo na njegovim usnama koje grize do krvi", stoji na poleđini uz njegov potpis i poruku "Plod rata".

Ova čestitka oslikava papinu borbu protiv "Trećeg svjetskog rata" današnjice, što se odnose na brojne ratove koji bjesne širom svijeta. Upozorava na patnju koju doživljavaju djeca tokom konflikata, te opasnost od njihovog pretvaranja u vojnike.

Također, simbolika Nagasakija odnosi se na prijetnju od nuklearnog konflikta nakon što su odnosi između SAD-a i Sjeverne Koreje zategnuti i zaprijetile da će iskoristi nuklearno oružje, piše Klix.ba.

Uredništvo zadržava pravo cenzure u slučaju govora mržnje ili nepristojnog i neprikladnog govora.

Anketa

Koji medij najčešće pratite?

Mišljenje

doc. dr. sc. Marko Odak, prodekan za nastavu Filozofskog fakulteta
Studentski radio Live streaming
KLIKNI I
SLUŠAJ
Konekcija nije uspostavljena
Studentska
televizija
(youtube
channel)
Studentski
prilog
večernjeg
lista