Fra Želimir Gogić:"Duhovna priprema za Uskrs se ostavlja po strani"

Intervju
Fra Želimir Gogić:"Duhovna priprema za Uskrs se ostavlja po strani"

Vrijeme je najvećeg kršćanskog blagdana Uskrsa. Isus nas je otkupio od grijeha i svojom smrću pobijedio smrt.

U posljednje vrijeme sve se više pažnje posvećuje materijalizmu nego pravom i istinskom duhu Uskrsa. Fra Želimir Gogić, mladomisnik i župni vikar u crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Kreševu otkrio nam je u razgovoru što je bitno u vrijeme Uskrsa.

Što Uskrs znači za kršćane?

Uskrs je najvažnija svetkovina za nas kršćane. Iako je Božić zasigurno najradosnija svetkovina i zbog toga dolazi više do izražaja, Uskrs je na prvom mjestu jer tada slavimo Isusovu pobjedu nad smrću, pobjedu života nad smrću, dobra nad zlom, svjetla nad tamom. Kršćani se na Uskrs trebaju radovati više nego na Božić jer ništa nije izgubljeno, nego je dobilo samo jednu novu dimenziju, dimenziju neprolaznosti i vječne ljubavi.

U ovim vremenima kada su nestale mnoge vrijednosti i kada je cijeli vrijednosni sustav ozbiljno poljuljan, kada se razlilo i još uvijek razlijeva samo zlo, kada su mnogi posumnjali u put dobra i opredijelili se za put zla, kad se izgledi dobra čine zaista malim, danas kada je mnogo toga porušeno, kada smo svojim maksimama djelovanja sve podredili vlastitom užitku, kada nam je život postao nevjerojatan i bezizgledan, nemojmo zaboraviti da kršćanstvo stoji na činjenici da Bog i suhe kosti oživljava i da onome što nije, da onome što je prestalo biti udahnjuje novi život.

Kako bi se trebali pripremiti za Uskrs?

Uobičajena priprema za Uskrs jest vrijeme korizme, koje traje četrdeset dana. To je vrijeme priprave kroz molitvu, preispitivanje samoga sebe i svojih djela, promišljanje svoga odnosa prema Bogu, bližnjima i samome sebi. To je također vrijeme vršenja djela ljubavi i milosrđa.

Ono što se osobito veže uz vrijeme korizme kod naših ljudi jest odricanje od nekih materijalnih stvari, nekih jela i pića ili nekih navika, kao što je pušenje. Međutim, smatram da je puno važnije odreći se onoga što ranjava naš duhovni život: mržnje, zavisti, oholosti, usmjerenosti na samoga sebe, psovke i svega onoga što šteti našim odnosima prema ljudima s kojima živimo i koje susrećemo.

Odricanje od materijalnih stvari koristi sigurno našem tjelesnom zdravlju, što je isto tako važno, ali puno važnije je imati zdrav duh, zdrav duhovni život. Naravno, odricanje od ovih negativnih stvari trebalo bi trajati cijeli naš život, a ne samo ovih četrdeset dana u godini.

I na kraju kršćani se pred Uskrs trebaju ispovijediti kako bi pomireni s Bogom dočekali Gospodinovo uskrsnuće.

Je li Uskrs postao komercijaliziran?

Danas se sve moguće pokušava komercijalizirati i u tome se itekako uspijeva, pa tako i Uskrs. Tako je nekima, pod utjecajem komercijalizma i reklama, postalo bitnije pripremiti se materijalno, dok dobru duhovnu pripremu za Uskrs ostavljaju po strani.

Jedan od primjera jest tradicionalni običaj natjecanja u tucanju jaja, koji u tek malo naših krajeva nije poprimio oblike komercijalizma. Danas se od toga prave veliki turniri, za koje se ozbiljni natjecatelji pripremaju sigurno godinu dana, ako ne i više, a nagrade na pojedinim turnirima da i ne spominjemo, dok se zaboravlja koji je zapravo pravi smisao Uskrsa.

Kako komentirate odnos vjere i mladih danas?

Mladi su danas, kao i uvijek, da se tako izrazim, razapeti između jako primamljivih ponuda svijeta, kojima je također jako teško odoljeti, i vrijednosti koje su pod zrcalom vjere, koje ipak nisu toliko primamljive, ako ne shvatimo njihov dublji smisao. Da se razumijemo, svijet uopće nije toliko loš kako se nekad shvaćalo, ali ne možemo ni uzeti sve što nam svijet pruža.
Na nama svećenicima, onima koji rade s mladima, a ponajviše na njihovim roditeljima i obiteljima je velika odgovornost i zadaća zainteresirati te mlade ljude za vjerske vrijednosti i iste učiniti njima razumljivijim. Naši mladi su Bogu hvala još uvijek otvoreni prema vjeri, samo im mi ne smijemo biti smetnja i sablazan, nego poticaj u spoznanju njihove vjere.

Branka Dijaković

Uredništvo zadržava pravo cenzure u slučaju govora mržnje ili nepristojnog i neprikladnog govora.

Anketa

Koji medij najčešće pratite?

Mišljenje

doc. dr. sc. Marko Odak, prodekan za nastavu Filozofskog fakulteta
Studentski radio Live streaming
KLIKNI I
SLUŠAJ
Konekcija nije uspostavljena
Studentska
televizija
(youtube
channel)
Studentski
prilog
večernjeg
lista