Na današnji dan rodio se najveći genij renesanse

LEONARDO DA VINCI
Na današnji dan rodio se najveći genij renesanse

Na današnji dan rodio se Leonardo Da Vinci, najveći genij renesanse, čovjek koji utjelovljuje renesansni ideal svestrana čovjeka - višestruko nadarena čovjeka neutažive znatiželje i žudnje za novim spoznajama.

Rođen je 15. travnja 1452. u mjestu Vinci u blizini Firence, a preminuo 2. svibnja 1519. u Ambrozu u Francuskoj i danas se smatra jednim od najvećih umova svih vremena. Njegova kreativnost dostizala je u svako područje u kojem se koristilo grafičko predstavljanje, bio je slikar, arhitekt, pronalazač, glazbenik, kipar, izumitelj matematičar i inženjer.

Da Vinci je bio sin bogatoga firentinskog bilježnika i seljačke žene. Sredinom 1460-tih obitelj se preselila u Firencu, najvažniji intelektualni i umjetnički centar Italije, gdje je Leonardo učio kod najboljih učitelja u gradu. Brzo je napredovao, socijalno i intelektualno. Bio je naočit, uvjerljiv u razgovoru te dobar glazbenik i improvizator.

Oko 1466. godine otišao je učiti u atelje Verrocchija, vodećeg firentinskog slikara i kipara toga vremena. U Verrocchiovoj radionici Leonardo se upoznao s mnogim aktivnostima, a 1478. godine  Leonardo postaje samostalnim umjetnikom.

Njegova djela "Posljednja večera" i "Mona Lisa" spadaju među najpopularnije i najutjecajnije slike renesanse, dok njegovi spisi odražavaju duh znanstvenog istraživanja i mehaničke inventivnosti koja je bila stoljećima ispred svoga vremena.

 Za „Mona Lisu“ se kaže kako je planetarnu popularnost stekla tek nakon što je bila ukradena iz Louvrea. Taj događaj je nazvan „najvećom krađom umjetnosti 20. stoljeća“.

Bio je osebujna ličnost i za njegovo ime se vežu mnoge zanimljivosti. U isto vrijeme je mogao jednom rukom pisati, a drugom crtati. Budući da je bio lijevak, slova je pisao s desna na lijevo, kako bi izbjegao mrljanje tinte.

 Njegove posljednje riječi su bile: “Uvrijedio sam Boga i čovječanstvo. Moj rad nije dostigao kvalitetu kakvu bi trebalo da ima“.

Danijela Mandić

 

 

 

 

 

 

Uredništvo zadržava pravo cenzure u slučaju govora mržnje ili nepristojnog i neprikladnog govora.

Anketa

Koji medij najčešće pratite?

Mišljenje

doc. dr. sc. Marko Odak, prodekan za nastavu Filozofskog fakulteta
Studentski radio Live streaming
KLIKNI I
SLUŠAJ
Konekcija nije uspostavljena
Studentska
televizija
(youtube
channel)
Studentski
prilog
večernjeg
lista