1. svibnja 1941. - Premijera Građanina Kanea

NA DANAŠNJI DAN
1. svibnja 1941. - Premijera Građanina Kanea

Nikada se u povijesti Hollywooda nije s većim zanimanjem očekivala premijera nekog filma, kao ona Građanina Kanea Orsona Wellesa, održana 1. svibnja 1941. u New Yorku.

Dvadesetpetogodišnji Welles, koji je dotad već zaradio epitet genija u kazalištu i na radiju, dobio je, kao nitko prije njega, potpunu autorsku slobodu. Poslije velike prašine koju je podigao radijskom emisijom o napadu Marsijanaca na Zemlju, medije je veoma zanimalo što je Welles odabrao za temu svoga filmskog prvijenca.

Brzo su krenule glasine da je Građanin Kane zapravo biografija fašistoidnog novinskog tajkuna Williama Randolpha Hearsta. Iako se film vrlo labavo naslanjao na nekoliko motiva iz njegova života, Hearst se svom snagom obrušio na Orsona Wellesa. Budući da je kontrolirao sve utjecajne medije i kinematografe, Hearst je od samog početka opstruirao Kanea. Producent filma, Studio RKO našao se pred debaklom jer je koristio samo kina pod Hearstovom kontrolom.

Da stvar bude još gora, Hearst je imao i plan B. Predložio je šefovima drugih studija da otkupe sve kopije i jednostavno ih – zapale. Time bi zauvijek iz kolektivne svijesti izbrisao i film i Orsona Wellesa. No, kako Welles nije bio genij bez pokrića, svojim je neprijateljima izašao u susret: pozvao ih je sve u New York i na velebnoj premijeri prikazao Kanea. Na taj je način film spašen od lomače pa je poslan u ograničenu distribuciju. Vrijeme je pokazalo da je "Građanin Kane" značajniji od sukoba Wellesa i Hearsta i da je teorija filma dobila novo – debelo poglavlje.

www.magazin.hrt.hr

Uredništvo zadržava pravo cenzure u slučaju govora mržnje ili nepristojnog i neprikladnog govora.

Anketa

Koji medij najčešće pratite?

Mišljenje

doc. dr. sc. Marko Odak, prodekan za nastavu Filozofskog fakulteta
Studentski radio Live streaming
KLIKNI I
SLUŠAJ
Konekcija nije uspostavljena
Studentska
televizija
(youtube
channel)
Studentski
prilog
večernjeg
lista