back to top

Novi pravilnik o zabrani pušenja – Šta ugostitelje i goste čeka

Primenom Zakona o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana i ostalih duhanskih proizvoda za pušenje započela je donošenjem Pravilnika o uslovima za posebne prostore za pušenje u smislu izuzetaka od zabrane pušenja, koji je objavljen u Službenim novinama Federacije 5. juna, a stupa na snagu 13. juna ove godine.

Od 50 kvadrata pa više

Prema informacijama iz Gospodarske komore FBiH, Zakon donosi značajne promene u regulisanju pušenja u zatvorenim javnim i ugostiteljskim objektima širom Federacije BiH, a Pravilnik pruža jasne smernice i precizira uslove koje je potrebno ispuniti kako bi se poštovali zakonski propisi.

Pravilnik razlikuje ugostiteljske objekte prema površini manjoj ili većoj od 50 kvadratnih metara i uvodi razliku između objekata gde se služi hrana i piće i onih gde se služi isključivo piće. Prema tome, razlikuju se i uslovi koje je potrebno ispuniti u skladu sa novim zakonskim odredbama o zabrani pušenja.

Vlasnici objekata površine do 50m2 u kojima se služi samo piće mogu da odluče hoće li objekat biti pušački ili nepušački. Ukoliko dozvole pušenje, prostor će morati biti opremljen sistemom ventilacije i filtracije zraka, kao i uređajem za merenje i prikazivanje podataka o podtlaku. U objektima gde je zabranjeno pušenje, upotreba tehnologije zagrevanja duvana nije zabranjena i vlasnici objekata ne moraju da vrše preinake prostora.

Fizičko odvajanje prostora

Za vlasnike objekata većih od 50 kvadratnih metara gde se služi samo piće ili se pored pića služi i hrana, Pravilnik predviđa obavezne mere koje treba preduzeti kako bi se osiguralo poštovanje zabrane pušenja.

Mere, između ostalog, podrazumevaju fizičko odvajanje prostora za pušenje koje ne sme biti manje od 10m2, niti veće od 20 posto ukupne površine prostora; opremanje prostora sistemom ventilacije i filtracije zraka; unutar pušačke zone ne sme biti postavljen šank niti se sme služiti hrana. U zonama gde je zabranjeno pušenje, nije zabranjena upotreba tehnologije zagrevanja duhana.

U objektima manjim od 50m2 gde se služi hrana i piće, pušenje je potpuno zabranjeno. Upotreba tehnologije zagrevanja duvana nije zabranjena, a vlasnicima objekata nije potrebno vršiti preinake prostora.

Prilagođavanje u roku od šest meseci

Zakonodavac je vlasnicima ugostiteljskih objekata ostavio period od šest meseci za prilagođavanje poslovanja novim zakonskim odredbama. Proces će pratiti Federalna i kantonalne uprave za inspekcijske poslove.

Pored obaveznih mera, Zakonom su propisane i novčane kazne za sve one koji ne budu poštovali zakonske odredbe, čija primena počinje nakon isteka polugodišnjeg roka prilagođavanja, međutim odredbe o zabrani pušenja i kažnjavanju fizičkih lica stupaju na snagu ovim Pravilnikom.

Novčanom kaznom od 100 KM biće kažnjeno svako fizičko lice koje prekrši odredbu o zabrani pušenja.

Provođenje zabrane pušenja su dužni osigurati vlasnik i korisnik prostora.

U prostorima i mestima gde je zabranjeno pušenje, ne smeju biti postavljene pepeljare ili druge posude koje mogu služiti za odlaganje pepela.

U slučaju da osoba ne poštuje zabranu pušenja, vlasnik, odnosno korisnik prostora ili mesta u kojem je pušenje zabranjeno dužan je lice: opomenuti; uskratiti uslugu; zatražiti od osobe da napusti prostor.

Pravna lica suočavaju se sa kaznom od 2.000 do 5.000 KM, dok odgovorna lica mogu biti kažnjena u rasponu od 300 do 1.000 KM.

”U tom procesu, Gospodarska komora FBiH stoji na raspolaganju svim svojim članovima za sve dodatne informacije i asistenciju”, priopćeno je iz PKFBiH.

Objavljeno je Pravilo o zabrani pušenja – Evo šta čeka ugostitelje i goste pojavila se prvo na Grude Online.

Izvor: ( www.grude-online.info / Treci.ba )

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima