back to top

Od svibnja će minimalna mirovina biti povećana!

Umirovljenici u Federaciji BiH dobit će veće mirovine od sljedećeg mjeseca. Riječ je o povećanju mirovina temeljem redovitog usklađivanja koje ne prelazi dva posto nakon primjene akontacije početkom godine.

Odlučeno je da će se mirovine uskladiti za ukupno 6,55 posto od 1. siječnja ove godine, na osnovu iznosa mirovine iz prosinca 2023. godine.

Usklađivanje mirovina

Usklađivanje od 5 posto već je primijenjeno od siječnja, a prema dodatnoj odluci Upravnog odbora, mirovine će se povećati za dodatnih 1,55 posto, na osnovu iznosa iz prosinca 2023. godine. Najniža mirovina će biti povećana sa 565,18 KM na 573,53 KM, a zajamčena sa 674,52 na 684,48 KM.

Umirovljenici su nezadovoljni postotkom usklađivanja, te traže jednokratnu novčanu pomoć od Vlade FBiH, kao i promjene u Zakonu o MIO koji se odnosi na usklađivanje mirovina.

Jednokratna novčana pomoć

Prioritetno traže isplatu jednokratne novčane pomoći i izmjenu zakona o MIO. Također, razgovarali su s ministrom rada i socijalne politike o ovim pitanjima.

Stopa rasta potrošačkih cijena iznosila je 5,10 posto u 2023. godini, dok je stopa rasta nominalnog BDP-a iznosila 7,965 posto.

”Primjenjujući zakonsku formulu za usklađivanje mirovina, dolazimo do konačnog iznosa usklađivanja mirovina od 6,55 posto”, pojasnili su iz Zavoda.

Izvor: Avaz.ba

Objava Ovo je iznos najniže mirovine koje će biti isplaćivane od svibnja! pojavila se prvi puta na Čapljinski portal.

Izvor: ( caportal.net / Treci.ba )

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima