back to top

Odgovor na priopćenje livanjskog gradonačelnika Darka Čondrića

U ime Vlade Hercegbosanske županije želimo informirati cjelokupnu javnost Hercegbosanske županije.

Naime Vlada u svojoj nadležnosti svakako ima dodjelu koncesija na području Hercegbosanske županije prema županijskom Zakonu o koncesijama. Međutim moramo naglasiti kako u Članku 2. ZAKONA o dopunama Zakona o koncesijama stoji kako u slučajevima kada Vlada Hercegbosanske županije odlučuje o pristupanju  dodjeli koncesije na području lokalne samouprave odnosno kad se posljedice dodjele koncesije odnose pretežito na tu općinu traži se suglasnost općinskog vijeća ili organa koje vijeće odredi na čijem se području dodjeljuje koncesija. Stoga izričito tvrdimo da ova  Vlada Hercegbosanske županije u svojim procedurama za dodjelu koncesija vodi se ovim člankom i postupa na temelju odluka lokanih samouprava.

Želimo istaknuti da nam je drago  što se održavaju javne rasprave u lokalnim samoupravama i na taj način svi koji žele sudjelovati to mogu učiniti.

Vlada Hercegbosanske županije nikad neće donijeti odluku o dodjeli koncesije ako se tomu protivi lokalna samouprava . Stoga svaka općina a u ovom slučaju grad Livno trebaju o tome odlučiti.

Ukoliko Gradsko vijeće ne da suglasnost za traženu koncesiju Vlada Hercegbosanske županije obustavit će procedure dodjele.

U priopćenju je navedeno kako grad Livno  sukladno Odluci o građevinskom zemljištu dao u zakup zemljište radi izgradnje privremenih objekata. Navedeno zemljište nije građevinsko , samim time nije se moglo postupati po ovoj Odluci, nego je navedeno zemljište državno šumsko zemljište. Samim time u ovom slučaju propisi koji se primjenjuju su Zakon o šumama Hercegbosanske županije i Odluka Vlade koja definira način davanja šumskog zemljišta u zakup, tako da jedino  Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva  može sklopiti Ugovor o zakupu državnog šumskog zemljišta a ne grad Livno. Navedenim postupkom grada šteta je pričinjena Proračunu Hercegbosanske županije.

Dakle , još jednom želimo naglasiti da  će Vlada Hercegbosanske županije   po ovom pitanju dodjele koncesije  postupiti onako kako to lokalna samouprava odluči.

Vladahbz

Izvor: ( livnovine.com / Treci.ba )

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima