back to top

“Odobrenje” za nacrt zakona o neradnoj nedjelji u FBiH

Federalni ministar trgovine Amir Hasičević je istaknuo nakon usvajanja novog zakona o unutarnjoj trgovini u Zastupničkom domu Federalnog parlamenta da se uvodi neradna nedjelja kao pravilo u radu prodajnih objekata. Također, novi propis definira radno vrijeme, izuzeća i formiranje cijena.

Različiti pristupi radu nedjeljom

Saradnja s Udruženjem potrošača, sindikatima i poslodavcima omogućila je stvaranje dobre ekipe koja će se nositi s budućim tržišnim izazovima. Različita rješenja po pitanju radnog vremena nedjeljom su pravila problem za trgovačka društva u Federaciji BiH.

Prethodni zakon nije predviđao neradnu nedjelju, što je prouzrokovalo komplikacije. Novi zakon precizno uređuje radno vrijeme prodajnih objekata od ponedjeljka do subote uz određene izuzetke.

Novosti u zakonu

Novi zakon jasno definira radno vrijeme prodajnih objekata, subjekte koji obavljaju trgovinske djelatnosti te propisuje postupanja trgovaca. Uvrštene su i norme za internet prodaju, s obzirom na njen rastući značaj u maloprodaji.

Uvođenjem ovog zakona Vlada će osnovati Vijeće za razvoj trgovine Federacije BiH kako bi se unaprijedio razvoj trgovine u Federaciji BiH.

Fena

Tomislav City

Link na izvorni članak: “Zeleno svjetlo” za nacrt zakona o neradnoj nedjelji.

Izvor: ( tomislavcity.com / Treci.ba )

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima