back to top

Otvorene prijave: Svakom djetetu rođenom 2024. godine dodijelit će se 1.000 KM

Prijave za jednokratnu podršku porodiljama za novorođenu djecu u Federaciji BiH za 2024. godinu su sada otvorene. Svako dijete rođeno u 2024. godini ima pravo na podršku od 1000 KM.

E-Porodilja

Danas je u sjedištu Vlade Federacije BiH u Sarajevu održana konferencija za medije najavljena otvaranja prijava putem aplikacije E-Porodilja. Sve majke koje su rodile ili će roditi u 2024. godini mogu se prijaviti za podršku od 1000 KM za novorođenu djecu u Federaciji BiH. Ovo je podrška iz oblasti nataliteta koja je prvi put osigurana s federalnog nivoa.

Premijer Federacije BiH Nermin Nikšić istakao je važnost ove aplikacije za obitelji u BiH i podržao inicijative koje olakšavaju život građanima. Naglasio je da će ova podrška olakšati prve dane roditeljstva i pomoći roditeljima da se bolje pripreme za nove izazove.

“Vlada Federacije BiH je odlučila uvrstiti ovaj program kao konkretan znak podrške obiteljima s djecom u svoj proračun. Nadam se da će građani prepoznati ovo kao naše prve korake u podršci obiteljima i u jačanju našeg društva za budućnost”, rekao je Nikšić.

Bez papirologije

Federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić istakao je da su prijave otvorene od danas. Majke novorođene djece u Federaciji BiH mogu se prijaviti za jednokratnu podršku od 1000 KM.

“E-Porodilja je inovativna i elektronska usluga koja omogućava jednostavnu prijavu iz udobnosti doma, bez papirologije. Potrebna je samo potvrda o posjedovanju bankovnog računa kako bismo osigurali sigurnost podataka”, pojasnio je Delić.

Ova usluga omogućena je uz podršku IDDEEA koja omogućava automatsku provjeru podataka iz prijave.

Tek početak

Narine Sahakyan, šefica UNDP programa u BiH, podsjetila je da je digitalna transformacija u javnom sektoru prioritet UNDP-a. Suradnja s Federalnim ministarstvom rada i socijalne politike dovela je do digitalizacije usluga. E-Porodilja je prvi korak u širenju digitalnih usluga u BiH.

Aplikacija E-Porodilja je posvećena jačanju porodice i natalitetnim politikama.

“Naš cilj je pružiti dugoročnu podršku obiteljima kroz sustavna rješenja”, zaključio je Delić i pozvao majke novorođene djece da se prijave i ostvare podršku za svoju djecu.

Bljesak.info

Objava Otvorene prijave: Svakom djetetu rođenom 2024. godine po 1.000 KM pojavila se prvi puta na Tomislav City.

Izvor: ( tomislavcity.com / Treci.ba )

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima