back to top

Plenković najavio daljnje razgovore o novoj vladi od ponedjeljka

Andrej Plenković, predsjednik HDZ-a, najavio je u nedjelju da će od ponedjeljka započeti daljnji razgovori o formiranju nove vlade sa svima koji su spremni na to, u skladu sa povjerenjem koje su dobili od birača.

Nakon komemoracije u Jasenovcu, Plenković je novinarima rekao da su već održali sastanak sa svim predstavnicima manjinskih zajednica koji su spremni nastaviti suradnju, te da će nastaviti razgovarati i sa drugim partnerima.

Istakao je kako već postoje kontakti sa Domovinskim pokretom, sa kojim će razgovarati iduće sedmice.

Nisu počeli nikakvi razgovori o zahtjevima mogućih partnera, kada je upitan da li je spreman udovoljiti zahtjevu Domovinskog pokreta da se u formiranju nove većine ide bez SDSS-a.

“Kada sjednemo za sto, onda ćemo vidjeti. Ove sve spekulacije u medijima, ministarstvo, ovaj uslov, to ljudi izmišljaju i puštaju spinove, nikakvih suštinskih razgovora između dviju stranaka u tom pogledu nije bilo”, rekao je Plenković, javlja Hina.

Naglasio je da je hrvatski narod 17. aprila jasno izrazio svoje mišljenje o svim akterima koji su učestvovali na izborima, te da poruka izbora jest da je HDZ sa partnerima relativni pobjednik.

“Ponovo ćemo formirati vladu. Od ponedjeljka nastavljamo sa daljnjim razgovorima sa svima koji su spremni, u skladu sa povjerenjem koje su dobili od birača, razgovarati sa nama o formiranju nove vlade”, rekao je Plenković.

Smatra da je nakon izbora došlo do smirivanja u Domovinskom pokretu, dok je kod predsjednika SDP-a Peđe Grbina suprotno, jer on i dalje vrijeđa pobjednike riječima “banda i bagra”, umjesto da je nakon izbora “od jada i očaja otišao kući”.

Oporbenim strankama zamjera što nisu čestitale HDZ-u na pobjedi nego i dalje ne priznaju poraz.

“Ovo nigdje nema. Dio poraženih stranaka pokušava uvjeriti javnost da su oni pobijedili”, kazao je.

Post Plenković: Od ponedjeljka kreću daljnji razgovori o novoj vladi je prvi puta viđen na Grude Online.

Izvor: ( www.grude-online.info / Treci.ba )

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima