back to top

Početak rada najboljeg svjetskog invazivnog radiologa prof. dr. Friedhelma Brassele u SKB-u Mostar

Ljeto je odavno rezervisano za velike nogometne transfere, ali ovoga puta jedan od većih transfera realizirat će se u SKB Mostar, piše Večernji list BiH.

Prošlog tjedna u Mostaru je boravio prof. dr. Friedhelm Brassel, jedan od vodećih svjetskih invazivnih radiologa i, prema informacijama iz bolnice u Mostaru, uskoro će početi raditi u ovoj instituciji.

Prema riječima ravnatelja SKB-a Mostar prof. dr. Ante Kvesića, proces na kojem se radi već dvije godine konačno je priveden kraju i dogovoreni su idući koraci kako bi angažman ovog svjetskog stručnjaka uskoro počeo. Da bi prof. Brassel počeo raditi kod nas, potrebno je nabaviti dodatnu opremu za izvođenje zahvata koji još nisu rađeni u Bosni i Hercegovini. Imamo vrhunsku angiodvoranu u kojoj će se obavljati ti zahvati i kada uskoro kupimo dodatnu opremu, neće biti tehničkih prepreka za početak rada prof. Brassela u našoj bolnici. Administrativni dio, odnosno ugovori i potrebna osiguranja, također ne predstavljaju problem. Vjerujem da će prof. Brassel s našim stručnjacima liječiti iznimno komplicirane malformacije krvnih žila, zahvate koji do sada nisu rađeni na ovim prostorima – rekao je ravnatelj Kvesić za Večernji list.

Gost iz Njemačke bio je ugodno iznenađen onim što je vidio u Mostaru ovih dana te je dodao kako se mnogo toga promijenilo u posljednje dvije godine. Prije dvije godine bio je iznenađen najsuvremenijom angiodvoranom u svijetu, a sada, s novom zgradom Klinike za dječje bolesti i mladim stručnjacima kao što su dr. Gojko Bogdan, dr. Vladimir Jegdić i dr. Marko Bošnjak, smatra da imaju sve preduvjete za izvođenje iznimno kompliciranih zahvata na krvnim žilama u bolnici u Mostaru. Plan je započeti sa zahvatima na malformacijama krvnih žila kod odraslih osoba, koje se još ne rade u SKB-u Mostar, a zatim operirati djecu s urođenim manama na krvnim žilama, ne samo iz BiH nego iz cijele Europe. Njegov tim stručnjaka obuhvata vrhunske stručnjake u intenzivnoj njezi, dječjoj kardiologiji, neurokirurgiji. SKB Mostar je u ovih dvije godine napravio velike korake, tako da danas mogu razgovarati o ovim temama – istaknuo je prof. Brassel.

Prije tri godine operirao je dječaka Ivana Karačića iz Mostara, početkom suradnje njemačkog stručnjaka i SKB-a Mostar. Ivan je imao tešku malformaciju Galenove vene u mozgu, rijetku urođenu manu s visokom stopom smrtnosti.

Prof. Brassel je izveo nevjerojatnu operaciju, potvrđujući reputaciju jednog od najboljih svjetskih invazivnih radiologa. Roditelji Ivana nada se da će svi ovi stručnjaci uskoro u bolnici pružiti djeci poput Ivana novu priliku za život. Hvala im na tome – poručio je otac Marko Karačić.

Post Najbolji svjetski invazivni radiolog prof. dr. Friedhelm Brassel počinje operirati u SKB-u Mostar prvi puta je viđen na Grude Online.

Izvor: ( www.grude-online.info / Treci.ba )

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima