back to top

Pokreće se rasprava o novom grbu i zastavi Federacije BiH.

Federalni ministar pravde Vedran Škobić je uputio Parlamentu Federacije BiH urgenciju kojom se poziva na provedbu odluke Ustavnog suda BiH o izradi Nacrta zakona o izmjenama i dopunama zakona o grbu i zastavi Federacije Bosne i Hercegovine.

Ustavni sud BiH je već 2006. godine utvrdio da Zakon o grbu i zastavi Federacije Bosne i Hercegovine nisu u skladu s Ustavom i Međunarodnom konvencijom o ukidanju svih oblika rasne diskriminacije.

Odlukom Ustavnog suda BiH od 28. siječnja 2007., grb i zastava Federacije BiH su poništeni jer ne predstavljaju sve tri konstitutivne narode u BiH. Od 14. lipnja 2007., grb i zastava Federacije su van snage i nisu u službenoj uporabi.

Parlamentu Federacije BiH je naloženo da u roku od pola godine uskladi ovaj zakon s Ustavom Bosne i Hercegovine.

Ministar podsjeća da je Vlada Federacije BiH još od 2011. godine planirala izradu Nacrta zakona o izmjenama i dopunama zakona o grbu i zastavi Federacije BiH, ali je uvjet bio prethodno usvajanje obilježja u federalnom parlamentu.

Zbog toga Federalno ministarstvo pravde nije moglo pokrenuti izmjene navedenog zakona jer federalni Parlament nije obavio svoj dio posla.

Ministar Škobić je zatražio informacije o provedenim aktivnostima kako bi se omogućilo Ministarstvu da pokrene postupak izmjene spornih odredbi Zakona o grbu i zastavi Federacije Bosne i Hercegovine.

Ukoliko ove aktivnosti nisu započele, potrebno je hitno pokrenuti potrebne korake kako bi se započeo ovaj proces, istakao je ministar u urgenciji.

Objava Pokreće se priča o novoj zastavi i grbu Federacije BiH pojavila se prvi puta na Tomislav City.

Izvor: ( tomislavcity.com / Treci.ba )

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima