back to top

Pomaka ima: Hoće li umirovljenici u FBiH dobiti jednokratnu pomoć ili povećanje mirovina?

Izaslanstvo saveza udruženja umirovljenika Federacije BiH razgovaralo je o svojim zahtjevima donesenim na Skupštini Saveza u Sarajevu sa federalnim ministrom rada i socijalne politike Adnanom Delićem.

Na sastanku su bili prisutni i predstavnici Federalnog zavoda za mirovinsko i invalidsko osiguranje.

Razgovor je trajao dva sata i prema riječima Mustafe Trakića, člana Upravnog odbora Saveza udruženja umirovljenika FBiH, postignut je određeni napredak i očekuju da bi do kraja naredne sedmice mogli imati sastanak sa premijerom FBiH Nerminom Nikšićem i članovima Vlade FBiH.

Umirovljenici imaju osam zahtjeva, među kojima su jednokratna pomoć od po 100 KM i 200 KM, kao i izvanredno povećanje mirovina.

“Kao vječiti kritičar danas sam bio impresioniran prijemom i pripremama ministra Delića i Ministarstva, koji su pružili važnost izaslanstvu Saveza i ovom današnjem sastanku. Ministar Delić i njegovi pomoćnici, kao i predstavnici Federalnog zavoda za mirovinsko i invalidsko osiguranje, bili su prisutni. Što se tiče samog sastanka, mogu reći da je bio konstruktivan. Ministarstvo, na čelu sa ministrom Delićem, u potpunosti podržava naših osam zahtjeva i predložit će ih Vladi Federacije. Ministar nam je obećao da će odmah zatražiti sastanak sa Kolegijem Vlade. Iako je prerano davati bilo kakve konkretne informacije o mogućim pomacima, mogu reći da sam zadovoljan današnjim sastankom,” kazao je Trakić za Faktor.

Pitali smo u kojem smislu je postignut napredak, da li će umirovljenici dobiti jednokratnu pomoć, povećanje mirovina…

“Što se tiče jednokratne pomoći i povećanja mirovina, ministar Delić je istakao da Ministarstvo ne može dodijeliti novac direktno, već će to predložiti Vladi FBiH. Najavljen je sastanak sa premijerom, odnosno Vladom FBiH. Vidljiva je volja Ministarstva da podrži naše zahtjeve,” rekao je Trakić.

Dodao je da će odluka o eventualnim prosvjedima u rujnu zavisiti od ishoda sastanka sa predstavnicima Vlade FBiH.

“Ministar nam je obećao da će pokušati organizirati sastanak sa ministrom financija i premijerom do kraja sljedeće sedmice. Ukoliko se pokaže pozitivan stav i na tom sastanku, vjerujem da nećemo morati razmišljati o prosvjedima i peticiji,” zaključio je Trakić.

Hoće li umirovljenici u FBiH dobiti jednokratnu pomoć, povećanje mirovina…: ‘Pomaka ima’ prvi put se pojavio na Grude Online.

Izvor: ( www.grude-online.info / Treci.ba )

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima