back to top

Porodilje u Federaciji BiH mogu od danas aplicirati za naknadu od 1000 KM

U četvrtak je u Sarajevu održana konferencija za medije povodom Uredbe o isplati novčane pomoći porodiljama za novorođeno dijete u FBiH.

Riječ je o jednokratnoj pomoći za svako novorođeno dijete u Federaciji BiH u iznosu od 1.000 KM po djetetu koju je na prijedlog Federalnog ministarstva rada i socijalne politike donijela Vlada Federacije BiH.

Premijer Vlade FBiH Nermin Nikšić izrazio je zadovoljstvo suradnjom s navedenim ministarstvom na čelu s federalnim ministrom Adnanom Delićem kazavši da su aktivnosti koje provode itekako primjetne.

Jasno je da je ovo kap u moru i da ćemo uložiti još napora, ali ovo što smo postavili da u ovoj godini svaka porodilja u Federaciji će od Ministarstva, odnosno federalne Vlade dobiti 1000 KM, će sigurno svakoj porodilji za početak biti značajan doprinos stabilizaciji obiteljskog proračuna, istaknuo je Nikšić.

Potom je Delić kazao kako je aplikacija preko koje se podnosi zahtjev za novčanom pomoći puštena u rad, tako da od danas sve majke koje su rodile ili će roditi u 2024. godini mogu aplicirati za spomenutu naknadu.

Radi se o potpuno elektronskoj usluzi pod nazivom e-Porodilja preko koje je prijava maksimalno pojednostavljena, s tek nekoliko klikova i bez dostavljanja bilo kakvog papira i troškova. Jedini uvjet koji se mora uploadovati je potreba da se navede bankovni račun, s tim da majka koja se prijavljuje mora biti vlasnica tog računa.

Od početka mandata isticali smo da smo kao Vlada i Ministarstvo izuzetno posvećeni natalitetnim politikama i politikama usmjerenim jačanju obitelji kao temelja našeg društva, one su naš prioritet, stalno to naglašavamo, naglasio je federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić.

Post Porodilje u FBiH od danas mogu aplicirati za naknadu od 1000 KM je prvi puta viđen na Grude Online.

Izvor: ( www.grude-online.info / Treci.ba )

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima