back to top

Prvi znanstveni Simpozij Udruge za perinatalnu medicinu održan u Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar u BiH.

18. lipnja 2024.

Jahorina je bila domaćin prvog naučnog/znanstvenog simpozija Udruge/Udruženja za perinatalnu medicinu u Bosni i Hercegovini (UPM u BiH) s međunarodnim učešćem/sudjelovanjem, pod nazivom “Preporuke temeljene na dokazima”.
Trodnevni događaj okupio je više od 30 predavača iz BiH, Hrvatske, Srbije, Austrije, Grčke.
Impresivan program, osmišljen od strane znanstvenog odbora na čelu s prof.dr.sc. Vajdanom Tomić i prof.dr.sc. Vesnom Ećim Zlojutro, predsjednicom UGORS-a, odnosno dopredsjednicom UPM u BiH, ponudio je mladim liječnicima nova saznanja i kontakte, koje će koristiti u svome radu.
Na jednom mjestu ginekolozi/opstetičari i neonatolozi, svojim prezentacijama, panel diskusijama i raspravama, prenijeli su dragocjeno iskustvo i prikaze slučaja određenih tematskih cjelina.
Poseban osvrt treba staviti na Vodič za intrapartalnu skrb u FBiH, koji je urađen zajedničkim snagama Populacijskoga fonda Ujedinjenih Naroda (UNFPA) koji u BiH djeluje od 1995. godine, Federalnog ministarstva zdravstva, nevladine organizacije “Baby steps” te predstavnica kliničkih centara iz F BiH. Vodič za intrapartalnu skrb u F BiH i Protokol u akušerstvu Republike Srpske predstavljeni su u panel-diskusiji tijekom koje se razvila konstruktivna rasprava.
Predstavnik UNFP-a za BiH, John Kennedy Mosoti, prilikom ceremonije otvaranja Simpozija izrazio je zadovoljstvo činjenicom da na jednom mjestu imamo brojne teme, iz kojih ćemo polučiti nova znanja.
Predsjednica UPM u BiH, prof.dr.sc. Vajdana Tomić izjavila je da je Simpozij dobra prilika za predstavljanje i stjecanje novih saznanja, razmjenu iskustava, ali i za poticanje naročito mladih kolega na kontinuirano učenje i usavršavanje.
Prof.dr.sc. Vesna Ećim Zlojutro kazala je da su ovakvi događaji mjesto susreta predavača iz mnogih
zemalja, i da razmjena iskustava treba da bude prioritet skupova. Goran Čerkez, pomoćnik federalnog ministra zdravstva, zahvalio je uvaženim profesorima i liječnicima na ovakvim prilikama i
potaknuo i druge da se odvaže na slične manifestacije.
Simpozij je otvorio akademik Asim Kurjak putem video linka, ističući “da je ovo prilika za razmjenu znanja i iskustava o važnim temama poput UZV u perinatologiji, dijabetesa u trudnoći, prijevremenog porođaja,
hipertenzije u trudnoći te novorođenačkog skrininga”.
Tijekom simpozija održan je i sastanak članova UPM u BiH gdje je zaključeno da se svake godine održava Simpozij u organizaciji Udruge/Udruženja te će tako naredni biti održan krajem mjeseca svibnja 2025. godine u Sarajevu.

Podsjetimo da je prošle godine u periodu od 8. – 11. 6. UPM u BiH organizirala svoj prvi Kongres u Mostaru, koji je okupio preko 300 sudionika te veliki broj predavača iz sedam zemalja .
Tako će se prema zaključku sa sastanka svaki naredni Kongres organizirati u Mostaru, u razmaku od tri godine. Naredni je dogovoren za jesen 2026. godine. Ideja za osnivanjem Udruge/Udruženja za perinatalnu medicinu u Bosni i Hercegovini, krenula je u prosincu 2019.godine, nakon Simpozija pod nazivom “Noviji napredak u perinatalnoj medicini”.
Simpozij je tada održan u Mostaru i doveo je poznata imena iz oblasti ginekologije i neonatologije iz cijele BiH i susjedne Hrvatske. Udruga je svojim osnivanjem opravdala činjenicu da je zaista
bosanskohercegovačka jer okuplja članove iz cijele BiH, a trenutno broji 119 članova.

Izvor: ( www.skbm.ba / Treci.ba )

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima