back to top

Sastanak s predstavnicima umirovljenika o povećanju mirovina

Federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić održao je u srijedu sastanak sa predstavnicima umirovljenika iz Sarajeva i Mostara.

Tema sastanka bila je poboljšanje statusa umirovljenika i kvalitete života te važne populacije.

Razgovarano je o mogućnostima za značajnije povećanje mirovina, jednokratnoj novčanoj pomoći, osnivanju federalnog vijeća umirovljenika, te izmjenama Zakona o mirovinsko-invalidskom osiguranju, u dijelu koji se odnosi na usklađivanje svih mirovina.

Sastanak je završen zajedničkim zaključcima te je po pitanju povećanja mirovina zauzet jedinstven stav da Ministarstvo zatraži održavanje zajedničkog sastanka sa kolegijem Vlade FBiH na kojem će se nastaviti pregovarati o mogućnostima poboljšanja statusa i položaja umirovljenika u Federaciji.

Po pitanju zahtjeva za izmjenu Zakona o PIO, u dijelu nove formule za usklađivanje, odnosno povećanje mirovina, zaključeno je da nije u potpunosti primjenjiv u traženom obliku, te je dogovoreno da Ministarstvo u sljedećih dvadeset dana pripremi prezentaciju ovog segmenta s pregledom usporednog zakonodavstva zemalja regije i EU zemalja, a da se nakon toga zajednički formuliraju eventualne izmjene navedenog propisa.

Ministar Delić podržao je prijedlog Saveza za osnivanjem vijeća umirovljenika u Federaciji BiH kao službenog tijela za zagovaranje prava umirovljenika pred vlastima u kom smislu je dogovoreno da se za Vladu Federacije pripremi odgovarajuća informacija sa prijedlogom zaključaka, priopćeno je iz Federalnog ministarstva rada i socijalne politike.

Sastanak ministra Delića s predstavnicima umirovljenika o povećanju mirovina je prvi put viđen na Grude Online.

Izvor: ( www.grude-online.info / Treci.ba )

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima