back to top

Sedmi turnir u uličnoj košarci održan u Livnu, prikupljeno 3.830 maraka za humanitarne svrhe

S ciljem promoviranja kulturne raznolikosti i uvažavanja, sedmi po redu turnir u uličnoj košarci održan je u Livnu. Već od prve godine, ovaj turnir dobio je humanitarni karakter. Organizatori, Koalicija za borbu protiv mržnje „Uvažavanje“ iz Livna i Ženski košarkaški klub Livno, stvorili su brend koji dokazuje da različitosti spajaju i obogaćuju.

 

Umjesto klubova iz drugih gradova, ove godine su se u turniru drugu godinu zaredom uključila djeca i mladi s poteškoćama u razvoju. Oni su zajedno s ostalim sudionicima promovirali uvažavanje različitosti, kulturu mira, sport i humanost.

 

Ovogodišnji turnir je bio posvećen liječenju Ane Gloginje, samohrane majke iz Drvara koja je prije pet godina postala invalid zbog nehotičnog pucnja iz pištolja pijanog policajca.

 

Podršku Festivalu mladosti, humanosti i sporta već treću godinu zaredom pruža Grad Livno.

 

Gradonačelnik Livna, Darko Čondrić (HDZ BiH), izjavio je: “Ljudskost i humanost ne poznaju granice, i drago mi je da je danas akcija u Livnu koja ide izvan granica grada. U budućnosti, trebamo slati poruku zajedništva i poštivanja različitosti.”

 

Turnir iz 2017. povezao je dvije žene koje predstavljaju međureligijsku suradnju – muallimu Šejlu Mujić-Kevrić i časnu sestru Blanku Jeličić.

 

Za Anu je prikupljeno 3.830 maraka za manje od dva sata, a Koalicija je ovim događajem pokazala primjer svega na čemu treba raditi: izgradnji mira, međureligijskom dijalogu, ženskom sportu, humanitarnom radu i inkluziji osoba s invaliditetom.

Federalna.ba

Izvor: ( livnovine.com / Treci.ba )

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima