back to top

Sedmični pregovori o nagodbama u Općinskom sudu u Čapljini

Općinski sud Čapljina obavještava javnost o provođenju aktivnosti “Tjedni sudske nagodbe” u svom sudu.

Na inicijativu Visokog sudbenog i tužiteljskog vijeća BiH, aktivnosti “Tjedni sudske nagodbe” se organiziraju u svim sudovima u BiH.

Period provođenja aktivnosti je od 20. svibnja do 31. svibnja 2024. godine.

Cilj

Cilj “Tjedna sudske nagodbe” je rješavanje što većeg broja predmeta mirnim putem, u skraćenom postupku, radi ekonomičnijeg i bržeg rješavanja za stranke.

Ovim se želi poboljšati efikasnost sudskih postupaka, promijeniti pristup rješavanju sporova te postaviti naglasak na brzo i učinkovito rješavanje, s fokusom na zadovoljstvo stranaka i uslugu suda.

Pozivamo sve stranke s predmetima pred ovim sudom da pristupe sudu u navedenom periodu i riješe svoje predmete sudskom nagodbom.

Ako želite riješiti svoj predmet sudskom nagodbom, možete informirati suca koji vodi Vaš predmet na jedan od navedenih načina:

  • podnijeti pismeni prijedlog za zaključenje nagodbe samostalno ili putem zastupnika;
  • kontaktirati suca samostalno ili putem zastupnika kako biste dogovorili termin za ročište za zaključenje nagodbe;
  • sa suprotnom strankom i zastupnikom, ako ga imate, pristupiti sudu s prijedlogom za zaključenje nagodbe u navedenom periodu.

Prednosti sudske nagodbe

Sudska nagodba

Brži i efikasniji postupak

Sporna situacija se završava zaključivanjem nagodbe pred prvostupanjskim sudom.
Dogovor stranaka se bilježi u zapisniku koji stranke potpisuju. Sudska nagodba ima status ovršne isprave, bez drugostupanjskog žalbenog postupka.

Povoljniji postupak

Sudska nagodba ima privilegiran status što se tiče plaćanja sudske pristojbe, prema odredbama Zakona o sudskim pristojbama. Postizanje sporazuma među strankama značajno skraćuje trajanje spora i smanjuje potencijalne troškove vezane za sudski postupak.

Jednostavniji postupak

Rješavanje spora zaključivanjem nagodbe oslobađa stranke i sud dugotrajnog vođenja postupka, nepotrebnog prikupljanja dokaza, odlaganja ročišta, dugih postupaka namirenja i dodatnih troškova.

Sigurnost i povjerenje

Sudska nagodba je obvezujući dokument – stranke moraju postupiti prema dogovoru iz zapisnika o nagodbi isto kao i prema konačnoj ovršnoj presudi.

U slučaju da dužnik ne poštuje dogovor iz nagodbe, moguće je pokrenuti postupak za prinudnu naplatu. Na taj način stranke se oslobađaju dodatnog sudskog vođenja.

Rješavanje spora zaključivanjem nagodbe također pomaže u očuvanju poslovne suradnje ili privatnih odnosa među strankama. Prilikom nagodbe, stranke same odlučuju o toku spora. U tom slučaju, imate pravo donijeti odluke o svojoj sudbini.

Objava Tjedna sudske nagodbe u Općinskom sudu Čapljina prvi put se pojavila na Čapljinski portal.

Izvor: ( caportal.net / Treci.ba )

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima