Dončićev „američki san“ u NBA Ligi

WONDER BOY
Dončićev „američki san“ u NBA Ligi

Luka Dončić iz utakmice u utakmicu ne prestaje oduševljavati košarkaški svijet na početku svoje druge NBA sezone. Izvrsnom statistikom i izuzetno dobrom formom njegovog Dallasa, slovenački „Wonder boy“ se trenutno nalazi na drugom mjestu u trci za nagradu Most Valuable Player koja se dodjeljuje najkorisnijem igraču NBA lige.

„The Don“, kako ga nazivaju američki mediji, je već u svojoj rookie sezoni potvrdio da je itekako dostojan nasljednik jednog od najvećih europskih košarkaša svih vremena, Dirka Nowitzkog, koji ne krije oduševljenje igrama mladog Slovenca.

„Da budem iskren, mislio sam da će imati mnogo teži period prilagođavanja u drugoj sezoni. Jer je bio fenomenalan prošle godine sa brojnim tripl-dablovima, mislio da će se igrači više koncentrirati na njega. Ali izgleda da je on postao još bolji, izgleda da sam pogriješio. Čak i stručnjaci pogriješe. On je sjajan“, istaknuo je Nowitzki.

Hvalospjeve za igre Dončića ima i najbolji košarkaš današnjice, LeBron James, koji ga je nakon ovogodišnjeg međusobnog susreta „nagradio“ riječima: „Ti si opak k**vin sin.“

Međutim, put slovenačkog playmakera kroz NBA ligu nije uvijek bio „posut ružama“. Analize pojedinih američkih stručnjaka uoči rookie sezone govorile su kako je Dončić prespor za NBA ili pak preslab, što je bio razlog da na vrata lige uđe tek kao treći pick prošlogodišnjeg NBA drafta. Izabran od strane Atlanta Hawksa odmah je razmijenjen u Dallas Maverickse u kojima počinje njegov svakodnevni košarkaški uspon u najjačoj ligi svijeta.

Iako brojke u današnjem svijetu sporta ne predstavljaju ništa više nego kliše, statistika i rekordi mladog Slovenca djeluju zaista impresivno.

Momak koji ima samo 20 godina oborio je rekord slavnog Michaela Jordana s nizom utakmica sa 20-5-5 (poena, skokova, asistencija). U prve 24 utakmice, Dončić u prosjeku bilježi 30,4 poena uz 9,9 skokova i 9,3 asistencije, što ga stavlja na treće mjesto u poenima, drugo u asistencijama i „visoko“ trinaesto mjesto u skokovima među svim igračima u ligi. Gotovo triple-double prosjek s 30 postignutih poena po meču je nešto što su samo četvorica igrača u povijesti uspijevala održati kroz ovako dugačak period utakmica.

Ekipa Dallasa predvođena Dončićem ove godine bilježi izuzetno dobre rezultate i sada se nalaze na trećoj poziciji zapadne konferencije s omjerom od 17 pobjeda i 7 poraza.

Prema mišljenju mnogih NBA analitičara, Luka Dončić se nalazi na diobi između prvog i trećeg mjesta vodećih kandidata za nagradu MVP-ja na kraju sezone. Ako bude proglašen najkorisnijim igračem lige, Dončić će postati najmlađi igrač u povijesti lige koji je podigao taj prestižni individualni trofej.

A ono što je najstrašnije jeste da slovenački „Wonder Boy“ još uvijek ima prostora za napredak.

Nemanja Šagovnović

Uredništvo zadržava pravo cenzure u slučaju govora mržnje ili nepristojnog i neprikladnog govora.

Anketa

Koji medij najčešće pratite?

Mišljenje

doc. dr. sc. Marko Odak, prodekan za nastavu Filozofskog fakulteta
Studentski radio Live streaming
KLIKNI I
SLUŠAJ
Konekcija nije uspostavljena
Studentska
televizija
(youtube
channel)
Studentski
prilog
večernjeg
lista