back to top

Stazom hrvatskih kraljeva hodali planinari iz Hrvatske i BiH

Planinarsko društvo Orlova stina iz Tomislavgrada je i ove godine organiziralo planinarenje Stazom hrvatskih kraljeva: od Vardića u Borčanima, preko Liba, Orlokuka, Smiljevače, Ljubinca pa sve do izletišta Studena u Crvenicama, gdje je za sve sudionike bio osiguran ručak.

Ovo je već tradicionalni uspon koji se organizira povodom hrvatskog Dana državnosti, ali i uoči proslave (iduće godine) 1100. obljetnice hrvatskog kraljevstva (925.-2025.) i krunidbe prvog hrvatskog kralja Tomislava na Duvanjskom polju.

U organizaciji Planinarskog društva Orlova stina iz Tomislavgrada okupilo se oko 120 planinara iz našeg društva, susjednih općina, ali i iz Republike Hrvatske, među kojima posebno ističemo skupinu mladih planinara pod nazivom “Leteći medvjedići”, učenike i njihove nastavnike iz Osnovne škole Ivana Lovrića iz Sinja. Bilo je lijepo vidjeti sve ove drage ljude, a posebno puno mladih.

Foto: Ivica Šarac

Pokrovitelji događaja su i ove godine bili Općina Tomislavgrad i Družba “Braća hrvatskoga Zmaja” koji su obilježili početak izgradnje spomen bazilike u Tomislavgradu 8. srpnja 1924. godine, a sto godina kasnije bit će također s nama na ovaj isti dan (8. srpnja 2024.). Zahvaljujući našem načelniku Ivanu Buntiću i dr. Ivanu Radošu Juriću Općina Tomislavgrad i Družba “Braća hrvatskoga Zmaja” su i ove godine bili naša velika potpora. Hvala!

Hvala svima koji su sudjelovali u organizaciji ovog uspona, posebno za ručak za sve, te posebno hvala župniku fra Sretanu Ćurčiću koji je, unatoč svojim brojnim župničkim obvezama (naime, sutra je krizma u ovoj župi), izdvojio vrijeme i dočekao planinare u Studenoj.

Iako su brojni sudionici bili umorni i iscrpljeni, rekli su da se raduju povratku na Stazu hrvatskih kraljeva i iduće godine, kada ćemo obilježiti ovu važnu obljetnicu – 1100. obljetnicu hrvatskog kraljevstva (925.-2025.) i krunidbe prvog hrvatskog kralja Tomislava na Duvanjskom polju.

PD Orlova Stina

Objava Stazom hrvatskih kraljeva hodali planinari iz Hrvatske i BiH pojavila se prvi puta na Tomislav City.

Izvor: ( tomislavcity.com / Treci.ba )

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima