back to top

Šverceri duhana i duhanskih proizvoda pronalaze nove načine kako doprijeti do kupaca |

Šverceri duhana i duhanskih proizvoda i dalje nalaze različite kanale do kupaca

Šverceri i dalje pronalaze različite puteve do kupaca duhana i duhanskih proizvoda, što uzrokuje značajnu štetu ekonomiji naše zemlje i svim njenim građanima.

Kako bi se omogućilo građanima da spriječe ove nelegalne aktivnosti, pokrenuta je četvrta kampanja “Stop švercu”, koju organizira Uprava za indirektno oporezivanje (UIO) BiH.

Šverc i dalje aktivan

Nedavno objavljeno IPSOS istraživanje pokazuje da su ilegalne cigarete na našem tržištu cigarete s markicom s Kosova ili potpuno bez porezne markice. Ovo ukazuje na to da šverceri i dalje aktivno djeluju i pronalaze različite kanale, uprkos naporima državnih agencija (posebno SIPA, UIO i GP) u borbi protiv kriminala, šverca i crnog tržišta.

– Prethodne kampanje koje su realizirane od 2020. do 2023., fokusirane na duhan i duhanske proizvode, zabilježile su povećan broj prijava koje je Grupa za operativne poslove primila – navode iz UIO.

– Oglas –

Na osnovu tih prijava, postignuti su značajni rezultati, uključujući privremeno oduzimanje robe, utvrđivanje poreznih obaveza i druge mjere. Također su postignuti značajni rezultati u vezi s privremenim oduzimanjem duhana i duhanskih proizvoda koji nisu označeni akciznom markicom UIO.

– UIO je izdala više od 52 miliona komada akciznih markica za obilježavanje duhanskih proizvoda u prva dva mjeseca 2024. godine. U poređenju s istim periodom prošle godine, to je povećanje od 33 posto. Ovi podaci pokazuju smanjenje crnog tržišta duhana u 2024. godini – ističu iz UIO.

– Oglas –

Prema podacima za 2023., UIO je izdala 58 posto više akciznih markica nego 2020. godine. Vrijednost oduzetog duhana i duhanskih proizvoda u periodu od 2020. do 2023. iznosila je 11.201.531 KM. Samo u prva tri mjeseca 2024. oduzeto je duhana i duhanskih proizvoda u vrijednosti od 138.712 KM, dok je istog perioda 2023. oduzeto 610.940 KM.

Akcizna politika

– Jedan od faktora smanjenja crnog tržišta cigareta u BiH je činjenica da Upravni odbor UIO već pet godina nije povećao visinu akcize na cigarete. “Zamrzavanje” akciza se pokazalo kao dobra akcizna politika u BiH, što je smanjilo interes za ilegalne cigarete – kažu iz UIO.

Od 2022. godine, građani mogu anonimno prijavljivati nelegalnu prodaju duhanskih proizvoda putem Viber broja 065 355 155, koji je dodijeljen Odjelu za komunikacije i međunarodnu saradnju, Odsjeku za obavještajni rad i Grupi za operativne poslove UIO.

– Najnovija kampanja “Stop švercu” počela je krajem ožujka 2024. godine. Očekuje se povećanje informacija i poboljšanje rezultata na osnovu dobivenih informacija – dodaju iz UIO.

Otvorena linija

Prethodne kampanje su trajale prosječno 45 dana, a plan je da se ovogodišnja završi krajem lipnja, kada će biti prikazani rezultati kampanje.

– Građani trebaju prilikom poziva na otvorenu liniju pružiti što više informacija o nelegalnoj prodaji duhana i cigareta kako bi UIO mogla brže djelovati i oduzimati nelegalnu robu – ističu iz UIO.

Da bi se smanjilo crno tržište duhana i cigareta, potrebna je sinergija zakonodavnog okvira, pojačani rad na sprečavanju krijumčarenja, edukacija javnosti o rizicima konzumiranja nelegalnih cigareta te veće kazne za ilegalne trgovce.

Fokus na pijacama

Pijace i dalje predstavljaju glavni kanal za kupovinu ilegalnih cigareta, iako se prodaja sve više odvija i putem interneta i društvenih mreža. Kad je riječ o rezanom duhanu, većina korisnika (97 posto) kupuje ilegalni rezani duhan putem neregularnih kanala, kao što su pijace, ulični prodavači i poznanici.

Ukupna potrošnja ilegalnog rezanog duhana u 2023. godini bila je 2.019 tona, što je manje nego 2022., ali i dalje veće nego 2021. godine. Šverceri i dalje dominiraju tržištem rezanog duhana u BiH.

– Oglas –


Izvor: ( hip.ba / Treci.ba )

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima