back to top

Tradicionalni čuvari ramske baštine obilježavaju treću godišnjicu djelovanja

Folklorno društvo „Ramska tradicija“ koje djeluje u okviru Kulturno-sportskog centra Prozor-Rama slavi svoju treću godišnjicu. Proslava će biti upriličena u nedjelju, 2. lipnja 2024. godine u Domu kulture u Prozoru s početkom u 20 sati. U sklopu programa će biti organizirana izložba ramskih rukotvorina i tradicionalnih jela.
O aktivnostima i članovima društva u protekle tri godine, razgovarali smo s voditeljicom prof. Mirom Džalto koja je za Ramski vjesnik izjavila: U ovih 3 godine nema značajnih promjena u broju članova društva. Većinom su to isti članovi od osnivanja „Ramske tradicije“. Raduje me što su od početka jako zainteresovani za našu tradiciju, a sada, nakon 3 godine, to je postala prava ljubav prema tradiciji. Mladi, možda nisu svjesni koliko je važno naučiti i istražiti svoje korijene, ali s vremenom će postati pravi čuvari naše tradicije.”
Tradicionalni čuvari ramske baštine obilježavaju treću godišnjicu djelovanja
Mira je istakla da su učili tradicionalne ramske pjesme i plesove, počevši od jednostavnijih pa do gange.
„Redovno organiziram različite radionice o ramskim običajima kako bi lakše shvatili način života svojih baka i djedova. Neke od tih radionica uključuju: tradicionalno tetoviranje, sicanje u Rami, tradicionalno bojanje jaja, radionice pletenja i tkanja, sukanja i navijanja, pravilno postavljanje ženskog oglavlja i još mnogo toga.“
Članovi “Ramske tradicije” su publici i široj javnosti pokazali sve što su naučili kroz različite događaje i medije.
„Raduje me što možemo pokazati sve što smo naučili publici u Bosni i Hercegovini, kao i u Hrvatskoj. Sudjelovali smo na mnogim folklornim festivalima u Posušju, Livnu, Uskopaljskim jesenima, na Kupresu, u Iloku i Popovači u Hrvatskoj, kao i na brojnim kulturnim događajima u našoj općini. ‘Ramska tradicija’ je organizirala Večeri folklora u Rami gdje ugostimo nekoliko KUD-ova i zajedno uživamo u izvanrednim folklornim nastupima,” – rekla je prof. Džalto o njihovim nastupima.
Tradicionalni čuvari ramske baštine obilježavaju treću godišnjicu djelovanja
Folklorno društvo „Ramska tradicija“ broji oko 40 mladih i vrijednih članova, a bake im igraju značajnu ulogu u očuvanju izvornosti u pjevanju i oblačenju.
„Općina Prozor – Rama pruža nam veliku podršku u organizaciji svih naših događaja, za što kao voditeljica FD ‘Ramska tradicija’ iskreno zahvaljujem. Drago mi je što prepoznaju važnost čuvanja i prenošenja tradicije na mlade, tako da ne moramo brinuti hoće li sve pasti u zaborav dok postoje ovi mladi ramski folkloraši,“ – zaključila je prof. Mira Džalto.
Sve što preostaje je doći u nedjelju, 2. lipnja 2024. godine u Dom kulture u Prozoru i podržati rad mladih čuvara ramske tradicije.

Sviđa Vam se članak? Podijelite ga!


Izvor: ( ramski-vjesnik.ba / Treci.ba )

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima