back to top

U ŽZH će se prvi put obilježiti Dan Europe

Dan Europe prvi put će biti obilježen u Županiji Zapadnohercegovačkoj.

Prvi ovakav događaj u ŽZH organizira Ured Vlade ŽZH za europske integracije u suradnji s Akademijom likovnih umjetnosti SUM-a uz potporu Ministarstva obrazovanja, znanosti, kulture i športa ŽZH.

Obilježavanje Dana Europe bit će upriličeno 9. svibnja 2024. godine od 09:00 do 18:00 sati na dvije lokacije u Širokom Brijegu (Trg širokobrijeških žrtava i Trg Gojka Šuška).

Dan Europe simbolično obilježava trenutak kada je 9. svibnja 1950. godine francuski ministar vanjskih poslova Robert Schuman najavio plan da rat u Europi učini ne samo nezamislivim, već i materijalno nemogućim kroz blisku integraciju europskih ekonomija.

Ovaj mirovni projekt postaje Europska unija i u tom kontekstu osiguravanje da Zapadni Balkan postane dio Europske unije ima poseban značaj, istaknuto je iz Ministarstva obrazovanja, znanosti, kulture i športa ŽZH.

Kako su priopćili, cilj je približiti javnosti što znači činjenica da je sjedište Akademije likovnih umjetnosti Sveučilišta u Mostaru upravo u Širokom Brijegu.

Upravo na taj način možemo promovirati naš identitet i kulturu kao neprocjenjivo bogatstvo koje ćemo jednog dana unijeti u Europsku uniju.

Također, prilikom obilježavanja Dana Europe posjetitelji će imati priliku steći nova saznanja o Europskoj uniji i prilikama koje ista pruža, ističu organizatori.

U sklopu događaja planirane su kreativne radionice, prvi blok kreativnih radionica će biti za djecu vrtićke dobi u trajanju od 9:30 do 11:30 sati, a drugi blok kreativnih radionica je predviđen za djecu osnovnih i srednjih škola od 13:30 do 16:00 sati, navodi se u priopćenju uz napomenu da je cjelodnevni program događaja otvoren za javnost i da se svi zainteresirani se mogu uključiti.

Post U ŽZH će se prvi put obilježiti Dan Europe je prvi puta viđen na Grude Online.

Izvor: ( www.grude-online.info / Treci.ba )

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima