back to top

Usklađivanje mirovina s prosječnom plaćom

Cijene i životni troškovi konstantno rastu, dok mirovine rastu minimalno. Zbog toga umirovljenici u Federaciji traže isplatu jednokratne pomoći, svjesni da će teško doći do izmjena Zakona o MIO-u.

Očekuju razumijevanje od resornog ministra i federalnog premijera. Posljednje redovno usklađivanje mirovina u travnju donijelo je povećanje od 1,55 posto.

Ovo su podaci o visini mirovina u Federaciji Bosne i Hercegovine nakon posljednjeg usklađivanja. Jedno od pet posto povećanje već je izvršeno u siječnju.

Razlika u svibnju

U svibnju će umirovljenicima uz mjesečnu mirovinu biti isplaćena i razlika za prva tri mjeseca ove godine. Najviše umirovljenika ima minimalnu mirovinu, a novo povećanje donosi dodatnih osam maraka, prenosi BHRT.

Iako zadržavaju smisao za humor, gube strpljenje jer hrana postaje luksuz, posebno za one s minimalnim primanjima. Predstavnici umirovljenika traže rješenje.

Vidjevši ga u izmjeni Zakona o MIO-u i isplati jednokratne pomoći umirovljenicima do 1.000 maraka, pri čemu bi najviši iznos dobili oni s minimalnom mirovinom, održali su sastanak s ministrom Adnanom Delićem. Evo zaključka.

Zajednički zaključci su doneseni na sastanku, ističući potrebu za sastankom s kolegijem Vlade FBiH radi nastavka pregovora o poboljšanju statusa umirovljenika u Federaciji.

Sada je sve u rukama premijera Federacije BiH i njegovih zamjenika. Udruga umirovljenika zahtijeva da se mirovine ubuduće usklađuju prema prosječnoj plaći i potrošačkoj košarici, a ne prema rastu BDP-a i indeksu potrošačkih cijena, kao u zemljama regije.

Povećanje mirovina za sve umirovljenike

“Umirovljenicima bi bilo korisnije da se mirovine usklađuju prema prosječnoj plaći jer tačnost plaća mora rasti iz dana u dan. Međutim, nailazimo na nerazumijevanje, jer zamjenik ministra tvrdi da su sve zemlje primijenile švicarski model”, rekao je predsjednik Saveza udruženja penzionera FBiH Redžo Mehić.

“Zakon se mora mijenjati u parlamentu, jer je to jedini način da se promijene parametri. Smatramo da često mijenjanje zakona o MIO-u nije preporučljivo, čak i ako su trenutni parametri povoljni, ne znači da će tako biti iduće godine”, objasnio je glasnogovornik Federalnog zavoda MIO Tomislav Kvesić.

Umirovljenici očekuju hitan sastanak s federalnim premijerom kako bi pronašli rješenje za isplatu jednokratne pomoći, jer svaki dan postaje sve teži za život.

Izvor: Večernji list

Objava Mirovine će biti usklađene prema prosječnoj plaći pojavila se prvi puta na Čapljinski portal.

Izvor: ( caportal.net / Treci.ba )

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima